Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Liten bergspredikan för socialister - Del 16

Artikel 16 av 20
Liten bergspredikan för socialister
Visa alla artiklar

Kamrater! Maktsammanhang och drömmar uppenbaras av det stora språket och av de stora anspråken. Vi ser vad som kan förändras. Vi vet vad vi gör när vi föreslår reformer. När vi debatterar och agiterar med hjälp av de systemkritiska orden lyfter vi in både det förflutna och framtiden i dagspolitiken.

”När ynglingen hörde svaret gick han sin väg bedrövad”

Då kom en man fram till honom och frågade: ”Mästare, vad skall jag göra för att få evigt liv?”. Jesus sade: ”Varför frågar du mig om vad som är gott? Det finns bara en som är god. Men vill du gå in i livet, håll budorden”. ”- Vilka” frågade han, och Jesus svarade: ”Dessa: Du skall inte dräpa. Du skall inte begå äktenskapsbrott. Du skall inte stjäla. Du skall inte vittna falskt. Visa aktning för din far och din mor och Du skall älska din nästa som dig själv.” Då sade den unge mannen: ”Allt detta har jag hållit. Vad är det som fattas?” Jesus svarade: ”Om du vill bli fullkomlig, så gå och sälj allt du har och ge åt de fattiga; då får du en skatt i himlen. Kom sedan och följ mig.” När ynglingen hörde svaret gick han sin väg bedrövad, för han ägde mycket.

Men Jesus sade till sina lärjungar: ”Sannerligen, det är svårt för en rik att komma in i himmelriket. Ja, jag säger er: det är lättare för en kamel att komma igenom ett nålsöga än för en rik att komma in i Guds rike.”

Jesus, i Matteusevangeliet, kapitel 19, vers 16–24

Med dessa ord från Jesus (död cirka år 30) kan vänstern och arbetarrörelsen alltid gå in i varje valrörelse. Bilden av den där unge rikemanssonen är en evig bild av klassamhället. Det är ingen som riktigt vet vem denne Jesus var, men sannolikt kom han från de fattiga skikten i samhället. Kanske var han inte ens timmermannens son – för det låter som om Josef var företagare i byggbranschen – utan rentav byggjobbarens son: Både far och son kan ha arbetat på byggena i de städer som romarna uppförde kring deras hembygd.

Jesus ledde en social rörelse, så har jag alltid tänkt om honom. Han verkade i en tid då inga politiska ideologier existerade, bara makt, förtryck och legitimering av övermakt och förtryck och mot detta vände han sig. Kristen var han heller inte, för han levde innan kyrkan byggt sina hierarkier och dolt det ursprungliga budskapet. Och rabbiner och överstepräster retade sig på honom. I evangelierna framträder en man som konsekvent tar ställning för de fattiga – och det innebar på Jesu tid inte att idka välgörenhet mot några få utslagna utan att ta ställning för den överväldigande majoriteten av befolkningen. Jag tror att han dog på korset och aldrig återuppstod – förutom i många, många av de upprorstraditioner och embryon till modern socialism där hans gestalt ofta varit närvarande.