Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lite mer ödmjukhet tack

Annons
En författare av populärvetenskap, Simon Singh och läkaren Edzard Ernst har tillsammans skrivit en bok betitlad ”Salvekvick och kvacksalveri” i vilken de bedömer, mest dömer ut de alternativa terapierna och medicinerna. Obs! jag har endast läst recensionen i Bibliotekstjänsts lista och artiklar i dagspressen. Det förefaller som om skolmedicinen med detta känner sig manad att slå tillbaka mot konkurrensen från de alternativa metoderna. Man gör en ”inträngande analys av metodernas effektivtet och säkerhet.” Jag vill bara påpeka att det också finns stora brister i den vanliga vårdens effektivitet och säkerhet. Vi har två förfärliga exempel alldeles nyligen och eftersom det finns 450.000 dementa på Sveriges äldreboenden som drogas med läkemedel mot psykos, vilket dödar eller skadar, lär fler skandaler lura i vassen. I DN har jag läst om 86-åriga Inga-Maj Gillberg som under lång tid gavs den livsfarliga medicinen Risperdal och blev paranoid och oförmögen att gå. Personalen ansåg att problemen berodde på demens och ökade dosen. ”Din mamma är gammal…” dottern lugnades men tog kontakt med en specialist på geriatrik och Inga-Maj räddades till livet.
En annan kvinna felmedicinerades och felbedömdes, förlorade elva månader av sitt liv och räddades i sista stund. På dödsbädden orkade hon inte svälja medicinen som ansågs bra mot demens, och vaknade helt otippat upp och fortsatte så småningom sitt liv. Men barnbarnens barndom hade hon missat. Fanns det någon ansvarig? Nej, ingen hade gjort fel men det blev fel.

Vad gör Socialstyrelsen undrar man. Alla dessa dyrbara statliga verk som verkar sova och hindra att ansvar utkrävs. DN skriver ”Sveriges värsta medicinskandal” men ansvariga myndigheter tiger. Gamla är tydligen rättslösa.
De båda herrarna som utdömt alternativa metoder och mediciner talar raljant om placeboeffekten som de tydligen tycker är löjlig. Tänk om en människas hoppfulla attityd som kommer av tron på en viss behandling eller terapeut leder till att kroppen moblicerar kraft att bli frisk? Det är alltid till sist kroppen själv som ska göra sig frisk och det är mycket sällsynt att läkemedelsindustrins produkter kan uträtta något sådant. Man bara tar bort symtomen och trixar med medel och motmedel mot biverkningar. Så hålls systemet igång.
Lite mer självrannsakan vore klädsamt från skolmedicinens sida.

Mer läsning

Annons