Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Liss Jonasson: Valkompasserna fördummar väljarna

Med bara några månader kvar till de allmänna valen har mediehusens valkompasser börjat poppa upp. Valkompasserna beskrivs som ett sätt att få reda på vilket parti man ”borde” rösta på, baserat på ett antal enkla politiska frågor. Häromdagen roade jag mig med att svara på inte mindre än fyra olika valkompasser. Frågorna var i princip identiska i samtliga och jag fick också samma resultat oavsett vilken valkompass jag testade. Problemet är bara att resultatet inte överensstämmer med vad jag faktiskt tycker eftersom mina svar inte har någon betydelse för mitt val av parti.

Jag vet att man på inget sätt kan beskylla valkompasserna för att påstå sig leverera sanningen om väljarnas politiska hemvist. Ändå blir jag en aning provocerad av den förenklade bild som valkompasserna sprider av politiken. Låt mig lyfta några exempel.

Sjukvården är det politiska område som enligt en rad olika opinionsmätningar är viktigast för väljarna. I de valkompasser jag testat finns så lite som en enda fråga om sjukvården: om man tycker att tandvården ska ingå i den allmänna vården eller inte. En enkel fråga kan tyckas, men också en fråga som kanske inte är högst upp på människors dagordning med tanke på att de allra flesta landsting och regioner i landet kämpar med underskott och vårdköer. När det gäller just sjukvården finns stora och viktiga diskussioner att ta – diskussioner som förmodligen är viktigare för väljarna att prata om än en potentiell tandvårdsreform.

Skolan är en annan fråga som ständigt är viktig för väljarna. Även här är antalet frågor förvånansvärt få. Man ber om väljarnas ståndpunkt när det gäller att vara för eller emot religiösa friskolor och om man ska förbjuda heltäckande slöja i skolan eller inte och sen går man raskt vidare. Återigen: Två frågor som visserligen är intressanta att diskutera ur ett ideologiskt perspektiv men knappast det som i slutändan kommer att innebära en röst på ett visst parti för väljarna.

Givetvis finns de stora, ideologiska frågorna där också: frågan om vinster i välfärden till exempel. Men de flesta av frågorna som lyfts är snarare marginella utspel från partierna själva än de frågor som vi faktiskt pratar om hemma vid middagsbordet.

Det jag ser i valkompasserna är en förenklad bild av politiken. Det är som att få höra att vi genom ta ställning till ett tjugotal fritt svävande frågor – varav få har faktisk betydelse för hur man faktiskt kommer att rösta politiskt – kan bedöma vilken riktning vi vill att Sverige ska ta. För det är ju inte så att vi enkelt kan klicka i om vi är för eller emot flygskatt eller burkaförbud i skolan och därefter har en klar och tydlig bild av var vi står politiskt. Det är att fördumma såväl väljarna som politiken. Politik ska beskrivas på ett enkelt sätt – men jag är rädd att det här sättet är så förenklat att vi riskerar att missa de viktigaste frågorna för såväl väljarna som för Sveriges framtid om vi fortsätter ha fokus enbart på plakatpolitiken. Jag tror mer än så om svenska folket. Jag tror att det vi verkligen, verkligen behöver är fokus på ideologi.

Liss Jonasson