Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Liss Jonasson: Moderaternas dubbelmoral om narkotika i villaförorter

Nyligen kom en rapport från Brottsförebyggande rådet, BRÅ, om narkotikabruk hos ungdomar. Rapporten visar att den kommun där flest gymnasieungdomar testat narkotika, och där narkotika dessutom är lättast att få tag på, är Danderyd i Stockholms län. Danderyd är en av Sveriges rikaste kommuner. Höga medellöner, hög utbildningsnivå, höga skolresultat och som det nu visat sig även hög andel unga som brukar narkotika.

Elever och personalen på Danderyds gymnasium vittnar till media om hur det utbredda narkotikaanvändandet bland eleverna på gymnasiet är välkänt. Enligt eleverna själva är ecstasy och kokain - det vill säga tyngre, dyrare droger - vanligare än billigare droger som till exempel hasch.

BRÅ:s analys konstaterar också att gymnasieungdomar i de fattigare kommunerna och stadsdelarna löper betydligt större risk att misstänkas för narkotikabruk. Av de kommuner där flest uppger sig ha blivit misstänkta är även andelen som faktiskt har testat narkotika mindre.

I Danderyd har var femte gymnasiekille testat narkotika och det är allmänt känt att drogerna flödar. Där säger så få att de blivit misstänkta för narkotikabruk att siffran inte ens går att mäta. I de fattiga stadsdelarna döms man alltså hårdare till och med om man inte ens testat narkotika, än vad man gör om man regelbundet tar ecstasy i de rika stadsdelarna.

Det som är mest uppseendeväckande med resultatet från BRÅ:s analys är kanske inte resultatet i sig, utan lättvindigheten som det bemöts av från eleverna själva, danderydsborna och kanske framför allt från politikerna i Danderyd.

I en intervju med tidningen Mitt i säger Olle Reichenberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Danderyd: “Det är inte så att vi kan storma in och rent handgripligen prata med ungdomar på olika sätt utan det bygger på att ungdomarna själva uppsöker arenor som föreningsliv eller fritidsgårdar”.

I grund och botten har Reichenberg en poäng: Föreningsliv, fritidsgårdar och skolor är viktiga arenor för att fånga upp unga som använder narkotika och kanske till och med är på väg in i ett missbruk. Problemet med uttalandet är dels att Reichenberg skriver över allt ansvar på ungdomarna själva och deras föräldrar, och framför allt att Moderaterna verkar ha en annan inställning när det inte gäller välbeställda ungdomar i rika stockholmsförorter.

Så sent som i höstas skrev till exempel den moderata riksdagsledamoten Lars Beckman en motion till riksdagen om att militär borde placeras i utsatta områden för att stoppa kriminalitetens utbredning. Med andra ord kan vi i Moderaternas Sverige inte “storma in och rent handgripligen prata” med festande ungdomar i villaförorter, men ska skicka militären till de stadsdelar som får ta konsekvenserna av samma danderydsungdomars knarkhandel.

För det är ju faktiskt så att det är kunderna i de välbeställda villaområdena som finansierar de kriminella gäng som gör tillvaron otrygg för de boende i områdena där kriminaliteten är som mest utbredd.

Det finns en otäck dubbelmoral i detta som i grund och botten handlar om ett illa dolt klassförakt från Moderaternas sida. Högern ser gärna mellan fingrarna på att det är vanligt förekommande med kokain på hemmafester i villor, samtidigt som tonläget är högt när det gäller den kriminalitet som narkotikahandeln leder till i stadsdelar med stor social utsatthet.

På hemmafesterna i Danderyd kan man alltså fortsätta med sina dyra festdroger utan konsekvenser – varken politikerna, polisen eller de kriminella gängen kommer att störa.

Liss Jonasson