Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Liss Jonasson: Låt inte rasisterna och nättrollen tysta engagemanget

Förra veckan startades en ny SSU-klubb i Hylte i Halland. Med glädje och stolthet lade man således ut en bild på Facebook för att uppmärksamma sin nystartade klubb.

Bilden togs bort bara någon dag senare. Anledningen? Den genererade så många hatiska, hotfulla, rasistiska kommentarer att klubben kände att de behövde plocka bort den för att skydda sina medlemmar från hatet.  

Ungas ideella engagemang för ett bättre samhälle är något av det finaste vi har. Samhället tjänar på engagemanget när människors delaktighet ökar och individer tjänar på det när de växer i sitt ledarskap och i ansvarstagandet för det gemensamma.

Engagemang inger hopp.

Det gäller om man – som i SSU Hyltes fall – väljer att engagera sig i ett politiskt ungdomsförbund. Det gäller också alla hjältar som är aktiva i idrottsföreningar, eller sitter i elevrådets styrelse eller samlar namnunderskrifter för något man tror på. Ungas deltagande i föreningsliv och civilsamhälle gör Sverige till en bättre plats. Det är detta engagemang som nättrollen och rasisterna försöker tysta.

Hylte ligger många mil från Jämtland, men fenomenet finns i hela landet. I hela landet sitter människor vid sina skärmar och dödshotar tonåringar för att de står upp för alla människors lika värde. För att de inte ser ut som rasisterna vill att människor ska se ut. För att de väljer att stå upp för sina värderingar och försöker skapa en samhällsförändring. Facebook och andra nätforum svämmar över av grupper där hatet får frodas och flöda. Där människor hetsar varandra att sprida hatet vidare.

Jag tänker på när jag själv blev aktiv i SSU under gymnasietiden i Strömsund. På hakkorsen som ritades på skåpen i korridorerna. Den där gången när en arg man jagade och skrek efter mig när jag hängt upp en SSU-affisch utanför Konsum. De antirasistiska demonstrationer jag varit med i, där grupper av äldre män fotograferat deltagarna med syftet att registrera oss.

Tankarna leds också oundvikligen till terrorattentatet i Oslo och på Utöya när jag ser hur massmördaren Breivik hyllas i SSU Hyltes kommentarsfält. På de unga människor som 2011 miste livet för att de valt att engagera sig i en rörelse som rasisterna hatar.

Att vara ung och engagerad i arbetarrörelsen innebär att de organiserade, rasistiska krafterna – på nätet såväl som i verkliga livet – utgör ett konstant, bakomliggande hot. Om du dessutom avviker från rasisternas norm genom att till exempel vara kvinna eller inte vara vit eller vara homosexuell är faran ännu större.

Och ändå fortsätter alla dessa unga människor engagera sig för en bättre värld. Det är det som gör dem till hjältar. Det är det som inger hopp.

Vi kan aldrig acceptera att arga nättroll får härja fritt och försöka skrämma människor till tystnad. Att rasistiska, hatiska kommentarer kan bli ett hinder för ungas engagemang – oavsett om det är i ett politiskt ungdomsförbund eller i fotbollsklubben – är ett hot mot demokratin. När unga människor blir hotade till livet av okända människor i sociala medier, bara för att de valt att engagera sig, då är det allas vår uppgift att tillsammans stå upp för alla människors lika värde. 

Liss Jonasson