Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Liss Jonasson: Hur smutsig kommer årets valrörelse att bli?

Redan i samband med det amerikanska presidentvalet 2016 - ett val som präglades av smutskastning och ledde till att begreppet “fake news” plötsligt hördes överallt - förutspåddes det att även den svenska valrörelsen två år senare skulle präglas av ett uppskruvat tonläge. Än är det ett halvår kvar till höstens allmänna val, men redan nu tenderar debatten ha tagit fart på ett sätt vi kanske inte riktigt är vana vid.

Efter att statsminister Stefan Löfven och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht förra veckan presenterade en rad av regeringens tilltänkta satsningar på landsbygden fick Löfven en fråga om hur han ser på att fler och fler flyttar till städerna. I sitt svar nämnde han bland annat att även storstadsbor kan tycka att det är bra att det finns fungerande service när de åker för att koppla av på landsbygden. Något klumpigt uttryckt kanske, men sagt i ett sammanhang där det under övriga pressträffen framgick väldigt tydligt att de omfattande satsningar som presenterades givetvis hade som fokus att möjliggöra för landsbygdens utveckling för dem som bor och verkar där.

Några som var snabba med att medvetet feltolka Löfvens citat och publicera det taget ur sitt sammanhang var Centerpartiet. Partiledaren Annie Lööf själv publicerade det lösryckta citatet med påståendet att landsbygden i Löfvens värld enbart är till för storstadsborna - trots att Lööf och hennes stab om några säkerligen har full koll på landsbygdspropositionens innehåll och förmodligen följde pressträffen i sin helhet.

Den låga nivån fortsatte när Sverigedemokraterna i sociala medier började sprida bilden att regeringen och Vänsterpartiet skulle vara för barnäktenskap. Även en del borgerliga politiker från har hakat på Sverigedemokraterna i att sprida samma bild. Bakgrunden till detta befängda påstående är en omröstning gällande en motion i riksdagen där man bad riksdagen föreslå regeringen att ändra lagen om barnäktenskap för att undvika att äktenskap utförda i andra länder “följer med” vid flytt till Sverige. Det handlar alltså inte ens om en lag om att förbjuda barnäktenskap, då det redan är förbjudet. S, MP och V röstade emot motionen med hänvisning till den utredning regeringen lagt fram som syftar till exakt samma sak som motionen. Trots detta fortsätter SD envist påstå att regeringen skulle tycka att det är helt okej att barn gifts bort mot sin vilja.

I båda de ovanstående fallen är rösterna som förklarar hur det egentligen ligger till i det närmaste lika vanliga i kommentarsfält som de röster som vill sprida den förvrängda eller rentav felaktiga bilden. Det är såklart bra och kan säkert lugna någon som läser mer än bara rubriken innan man delar vidare felaktiga budskap i affekt. Problemet är bara att man aldrig behöver ta konsekvenser för att sprida felaktig fakta. Det räcker att dela med sig av ett medvetet förvrängt budskap och se till att det får lite spridning för att skadan ska vara skedd - till och med om man efteråt ber om ursäkt har oftast den felaktiga bilden hunnit ta fart bortom allas kontroll.

Jag är uppriktigt orolig över hur detta kommer att påverka höstens val. Frågan är nämligen inte om vi kommer att få en smutsig valrörelse, utan hur smutsig den kommer att bli.

 Liss Jonasson