Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Linux- entusiaster intar Tingshuset

En helg med dataspel och introduktion till gratis programvara till datorer som dessutom kan anpassas efter personliga behov.

Det pågår på Tingshuset i helgen.

Mattias Friberg och Martin Werner står för arrangemanget. Det handlar om operativsystemet Linux.

Systemet är gratis och programvarorna är gratis. Det har en öppen källkod, som bland annat innebär att den som vill kan göra modifieringar i programmen och bygga vidare på det.

Martin Werner tar Wikipedia som ett exempel på öppen källkod.

– Det utvecklas av dem som använder det, säger Martin Werner.

Men det är bara tre personer förutom Mattias och Martin i lokalen, och de tre använder Microsofts operativsystem. De är där för att spela nätverksspel tillsammans.

– Det här är en kul grej, vi har kommit hit för att lira tillsammans, det är roligare än att bara sitta själv hemma, säger Erik Nilsson.

Han håller på att pröva ett Linuxspel som är under utveckling, Red Eclips.

Spelet har också öppen källkod så den som vill kan alltså vara med att utveckla spelet.

– Men i morgon (läs lördag) erbjuder vi människor att komma hit och pröva använda en dator med Linuxsystemet. Vi kan också hjälpa till att installera det på besökarnas datorer om de vill, säger Mattias Friberg.