Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Linus – en get att återkomma till

Linus, getabocken med sina elegant svängda horn, pryder omslaget till konstnären Rolf Kjellbergs debut som barnboksförfattare. Bakbenen har bocken i Kallsjön och i fonden reser sig Åreskutan i iskallt majestät. Rolf Kjellberg har skapat en bok med ett konstnärligt värde och innehåll som har lika mycket att ge till vuxna som till barn. Här finns olika nivåer för ett barn att kliva in i, den som de för tillfället är mogna för, och att bilderna är fulla av fantasi och gåtfulla inslag gör helheten intressant för alla åldrar. I ett uppslag som för ett vuxet öga kan verka plottrigt sätter barnet sitt nyfikna finger på någon liten detalj som undgår den vuxne. Här finns verkligen mycket att prata om och titta på många gånger. Rolfs bilder uttrycker ett ömsint och respektfullt förhållande till djur, natur och alla medvarelser. Han arbetar i likhet med Sven Nordqvist med en parallell verklighet, den som gotlänningen kallar di smau undar jordi och vi jämtar benämner smauruskan.

Temat är årets kretslopp från juldag till julafton och viktiga sysslor eller händelser uppmärksammas under en speciell dag varje månad. I januari och februari är veden och en rykande snöstorm ett tacksamt motiv som Linus kommenterar. I mars infaller födelsedagen då Matte koreograferar en pardans och vårvinterljuset lockar till pimpelfiske på Kallsjön. Älgar, rådjur och fåglar dominerar en dag i april. Varje uppslag är disponerat med små bilder till vänster medan högersidan visar en sammanhållen oval tavla, där den storslagna fjällnaturen och dramatiska inslag som en segeltur på Kallsjön och den pampiga båten Drottning Sophia får utrymme. Liksom en byauktion med fint skåp och fyndlådor. I september har fantasi och verklighet vispats omkring rejält. Det är ju svamptider men hallå? där står ju Stureplanssvampen och sjuans spårvagn skymtar bakom en höstgul asp. Snön kommer redan i november och skidorna tas fram under överinseende av huskattorna Buster och Lotus.

Det är ett år då ingenting särskilt händer utom att vintern går över i vår, sommar och höst och bocken Linus ställer till det lite här och där på bockars och getters vis. I december kommer tomten och Linus drar släden i mörkret till hembygdsgården, då är julkortet nära. Visst är det en nostalgisk idyll Rolf Kjellberg gestaltar och slutar med julaftonsfrid framför sprakande brasa och osmyckad julgran. Ingen TV, vad trodde ni? Rolf Kjellbergs bok är ingen turistbroschyr men en omsorgsfullt tecknad och målad kärleksförklaring till livet och allt levande som finns där i Kall där han bor i harmoni med naturen.