Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Linsellborren en epok som nu finns på pränt

Linsellborrens naturreservat omfattar en ca 15 km lång sträcka av Ljusnan, en sträcka som inte är utbyggd av vattenkraften. Nu har det blivit en bok av en intressant epok i Härjedalens historia.

– Det är en väldigt vacker plats, säger fotografen Mats Andersson,

Boken, som är författad av Anna Olsson med bilder av Mats Andersson, som för övrigt jobbat på Länstidningen, är ett dokument om en svunnen epok där flottningen var en viktig del av livet.

Nu finns det bara minnen kvar av epoken som sysselsatte massor av män i Härjedalen, både mentala minnen och även direkt fysiska byggnadsminnen i området kring Linsellborrren som numera är ett naturreservat sedan 2002.

Mats Andersson har sedan oktober 2010 varit involverad i projektet som kommit till stånd tack vare länsstyrelsen och bokförlaget Votum& Gullers som tidigt visade sitt intresse.

– Det har varit superkul. Man har haft en enorm frihet när det gäller bildmaterialet, säger Mats Andersson som efter alla besök i området känner att det är något visst med det hela.

– Det är ett häftigt ställe, konstaterar Mats Andersson som med sitt personliga bildspråk har gett boken en härlig tyngd där historiens vingslag har förevigats.

Många härjedalingar fanns på plats när Mats signerade boken på Svegs foto & fritid.

– Jag samlar på böcker om Härjedalen och det här med historia är ju alltid intressant, menar Eva Jonsson efter att ha köpt ett exemplar av en rykande färsk bok.