Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Linnéa vill filma skidåkning och dans

/
  • – Nio kursdeltagare är lagom. Då får var och en utrymme att göra det de vill, säger Clara Bodén som leder Filmpoolens sommarkurs för unga tjejer.
  • – Om min skidfilm blir bra lägger jag ut den på Facebook. Annars kanske jag bara visar den för mina kompisar som är med i filmen, säger Linnéa Mesch.
  • Sandra Lassinantti, Michaela Sjöberg och Jennifer Almlöf har filmat en del hemma tidigare. – Men det är någonting helt annat att få jobba med sådana grejer som de har här på Filmpoolen, säger de.

Linnéa Mesch från Fåker är 16 år och vill lära sig att göra film. Den här veckan får hon göra det – på Filmpool Jämtlands sommarkurs speciellt för unga tjejer.

Annons

Linnéa är tävlingsdansare och vill filma när hon är ute på tävlingar. Hennes pojkvän går gymnasiets vinter-akrobatikprogram och Linnéa vill också hjälpa honom och hans kompisar att göra film i skidbacken.

– Jag tycker att alla skidfilmer likar varandra och de är ofta ganska långtråkiga, säger hon.

– Det är en massa hopp och volter, filmade ur samma vinkel, och det blir lätt samma och samma.

Till kursen i Filmpoolens lokaler vid Folkets hus har Linnéa med flera olika filmsekvenser från i vintras, och nu vill hon klippa ihop dem på ett nytt och eget sätt.

– Jag kanske ska testa att frysa bilden mitt i ett hopp och sen köra vidare en bit i svartvitt och slowmotion. Då blir det mer variation, funderar hon.

Linnéa är jättelycklig över att ha fått chansen att använda Filmpoolens avancerade utrustning och att få handledning av ett proffs som Clara Bodén.

Clara är filmare med egen firma i Göteborg men kommer ursprungligen från Frösön. Hon leder sommarkurs för unga filmare på Filmpool Jämtland för andra året i rad.

– Det känns jättefint att få komma hem och jobba, säger hon.

Och för Filmpoolen har hon bara lovord:

– Här är man duktig på att ta hand om de filmare som finns i länet. Man månar om dem på alla sätt. Det är ohierarkiskt och lätt att komma in.

Fjolårets kurs var två veckor lång. Årets blev av olika skäl bara fyra dagar:

– Det är väldigt kort tid, så vi får jobba snabbt. Alla deltagarna – nio stycken – vill ha med sig någonting färdigt härifrån och då ska de få det, säger Clara.

Temat för kursen är musikvideo och dansfilm. Det här med musikvideo har trion Sandra Lassinantti, Michaela Sjöberg och Jennifer Almlöf tagit fasta på. De gör en video till Backstreet Boys-låten ”Masquerade”.

Alla tre tycker att de lärt sig massor på bara tre dagar. Och mycket handlar om planering:

– Det är inte bara att gå ut och filma. Först måste man planera allt in i minsta detalj.

Och tekniken?

– Den är inte så svår. Man lär sig fort hur man ska göra, säger Sandra, Michaela och Jennifer.

Annons