Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Linnéa blev Jämtlands lucia

/
  • Cirka 700 röster avgjorde omröstningen, nu får Linnéa vänja sig vid att få stearin i håret.
  • ”Jag har bara varit lucia en gång tidigare och det var i femte klass, säger Linnéa Edvinsson, framröstad som Jämtlands lucia årgång 2008. Foto: Ulrika Andersson
  • ”Grattis, Linnéa!”.

3 000 länsbor avgjorde saken, med besked. Linnéa Edvinsson röstades med stor marginal till de övriga kandidaterna i går fram till Jämtlands lucia 2008.

Annons

Sedan en månad tillbaka har de sju tjejerna som kandiderat till årets upplaga av Jämtlands lucia övat, övat och övat. Och redan nu har de framfört uppåt 20 stycken kandidatframföranden, då de bjudit på ett stämningsfullt arrangemang då samtliga sju varit tärnor.

Ett sådant framförande trodde tjejerna att de skulle hålla på Stocketitt på måndagen också, men rummet var tämligen tomt på åskådare.

I stället möttes de av den ena ”luciamamman” Angela Murén och Länstidningen...

Men tjejerna bjöd ändå på två sånger innan hemligheten avslöjades. Och det var en förvånad men glad Linnéa Edvinsson, som fick luciakronan på huvudet.

Cirka 700 av de som sagt sitt i länet lade sin röst på Linnéa. Och det var en stor marginal till de övriga kandidaterna.

– Jag fattar det inte riktigt, men det är som en dröm, sa hon, medan chocken lade sig.

Fast kronan har hon redan hunnit testa. I fredags bjöd tjejerna på ett framträdande på en stor middag som hölls för 500–600 skidskyttegäster.

– Det var mycket internationella gäster i publiken och vi kände att de måste få uppleva ett riktigt luciatåg. Då lottade vi fram en lucia bara för det framträdandet, säger Angela Murén.

Och det blev Linnéa även då.

– Så jag vet hur det är att få stearin i håret, jag har försökt kamma bort stearinet under helgen, säger Linnéa, som bara varit lucia en gång tidigare och det var när hon gick i femte klass.

På onsdag kväll blir hon officiellt krönt av landshövding Britt Bohlin i Gamla kyrkan i Östersund. Och Linnéas vinst i omröstningen innebär att den organisation hon företräder, Jämtgubben, kommer att få halva summan av de pengar tjejerna drar in under turnén.

Hittills har de skramlat med bössor när de varit ute och sjungit och det har gett 25 000 kronor. Till det kommer de pengar som företag betalar för att de ska komma och lussa.

– Vårt mål är att få in minst 60 000 kronor via bössorna och framträdandena, säger Anna Sörensson och Angela Murén, som tränar och arrangerar luciaturnén.

Mer läsning

Annons