Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Linn Persson, 21, körde rakt in i svenska folkets hjärtan: "Mitt mål är att ta OS-guld 2022"

Hon körde rakt in i svenska folkets hjärtan. Linn Persson, 21, sköt 19 träff av 20 möjliga. En ny svensk skidskytt på väg mot världseliten, hade presenterat sig. På klingande värmländska fick hon efter loppet berätta om bedriften direkt i TV. Det gick förstås hem i stugorna.

Prestationen var något utöver det vanliga. Tillsammans med Tobias Arwidson bildade Linn Persson Sveriges lag i den nya singelstafetten. Sverige kom fyra med snudd på brons, vilket var en riktig skräll.

För Linn Persson var det WC-debut på hemmaplan. När andra kan få nervdaller var hon lugn som en filbunke.

– Det gick fantastiskt bra. Långt över förväntan, säger hon när vi träffar henne hemma i lägenheten i centrala Östersund.

Hit kom hon hösten 2014 med sikte mot världseliten. Hon bytte Torsby och barndomsorten Östmark mot Jämtland. Ett år senare återkom Wolfgang Pichler som svensk förbundskapten och tränare. Han tog Linn under sina vingars beskydd,

– Wolfgang är bra. Krävande, men jag gillar honom och hans träningsupplägg, fortsätter 21-åringen, som i måndags morse vaknade upp till en delvis ny tillvaro.

Framgången innebar att Linn Persson körde rakt in i svenska folkets hjärtan. Blev kändis över en natt.

– Men jag är inte färdig ännu. Långt därifrån, det här var bara en stafett. Mitt mål är att ta OS-guld 2022. Jag behöver minst ett par år till på mig för att få den styrka som krävs i de längre loppen, kommenterar hon och vill sätta söndagsloppet i rätt perspektiv.

Som ung i Östmark ett par mil nordväst om Torsby, var skidor och skidskytte en given sysselsättning. Men Linn Persson spelade fotboll också. Fast skidskyttet tog över när hon kom in på skidskyttegymnasiet.

I fjol åkte hon bra även på junior-VM. Blev femma i ett av loppen. Som tack fick hon då även göra WC-debut i ryska Chanti Mansjisk i Sibirien.

Fast stafetten i söndags var en helt annan femma inför hemmapublik och den anspänning som hör till.

– När jag väl kom upp på stadion kändes det bara trevligt. Nerverna gjorde sig påminda innan jag lämnade lägenheten, men när loppet kom i gång log jag till och med för mig själv. Det var så himla kul.

Inför sista skjutningen tänkte Linn Persson på helt andra saker än att få ner själva måltallrikarna.

– Jag funderade på skoinköp, skrattar hon. Hade lovat mig själv att köpa mig ett par snygga boots om det blev 19 träff eller bättre. Så nu blir det väl skoaffären nästa...

Hur ser Du då på veckans fortsättning i Östersund?

– Jag vet inte hur landslagsledningen tänker, men får jag chansen kör jag vilka distanser som helst. Långa eller korta lopp spelar ingen roll. Jag kan köra allt, säger hon på sin härliga värmländska och ler med hela ansiktet.

Läs också:

Patrick Sjöö: Wolfgang Pichlers kroppsspråk sa det mesta

Norska segrar – svenska överraskningar

Fler sportnyheter:

Långvarig sjukdom stoppar Johan Olsson

Skrällen tar plats i skidlandslaget – här är hela truppen

Stjärnans sköna mustasch-diss: "Det blir bara löjligt"

Nytt klubbrekord när Östersunds Bowlingklubb avslutade i stil

Spektakulär sträcka med extrema effekter ska locka storpublik till SM-rallyt på skidstadion

Förre ÖFK-stjärnan klar för GAIS