Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Linn Edin (SSU) och Joakim Östman (Luf) tar debatten om integrationen

Dagens ämne i valdebatten är nu integration, och debattörerna är Linn Edin (SSU) och Joakim Östman (Luf).

Linn Edin (SSU):

Det brinner i förorten, hopplösheten har fått ett nytt ansikte, arbetslösheten är vardagen och ett annat samhälle formas efter desperationen. Det kallas brist på integration och det är ett faktum i dagens Sverige. Vi kan vänta tills det brinner ut, vi kan vänta tills den osynliga handen gör sitt på arbetsmarknaden och vi kan vänta på att segregationen mirakulöst ska brytas av sig själv. Men jag vägrar vänta. Jämlikhet kan aldrig låta sig vänta, friheten måste skapas och solidariteten måste vara samhällets norm.

Bristen på integration är ett stort problem som ingen verkar vilja prata om eller göra något åt. Det är lätt att vara kritisk till det främlingsfientliga partiet Sverigedemokraterna som gärna vill profilera sig som mysgubbar och söta hemmafruar som röstar för ett tryggt och värdekonservativt Sverige, men det verkliga problemet sitter ju i samhället. Varför pratar vi inte om moderata kommuner som vägrar ta emot flyktingar? Varför pratar vi inte om friskolor som väljer bort elever med en annan etnisk bakgrund? Blir problemen för svåra och lösningarna för komplexa? Det krävs handlingskraft, annars raseras hela teorin om jämlikhet.

Jag föddes med alla förutsättningar för att kunna forma mitt eget liv. Jag föddes i fred, jag föddes med det svenska samhället inristat i svart och vitt i mitt hjärta och jag föddes med det typiskt svenska. Jag behövde aldrig försvara mig när jag stal en nalle på Ica – jag var ju förvirrad och ledsen. Och svensk. När en kille med utländsk bakgrund våldtar, då blir det kollektiv bestraffning på alla med utländsk bakgrund. Och plötsligt handlar det inte om sociala problem eller psykiska störningar – då handlar det om att personen i fråga kommer från Irak eller Turkiet.

För mig är det självklart att vi ska satsa mer tid och resurser på nyanlända invandrare och flyktingar. Att göra den raka motsatsen kostar samhället ännu mera i längden. För i mitt Sverige finns det inga vi och dom, det finns bara oss tillsammans. Jämlikhet kan aldrig gå ur tiden och människor kan inte vänta längre. Rösta för handlingskraft den 19 september.

Joakim Östman (Luf):

Integration handlar om att låta utlandsfödda komma in i Sverige och ta del av vårt samhälle, att kunna arbeta och bo här under samma villkor som vilket svensk som helst. Under den senaste mandatperioden Socialdemokraterna satt i makten växte utanförskapet i Sverige oerhört mycket. När en socialdemokratisk regeringen tillträdde för tredje gången i rad år 2002 var antalet utanförskapsområden i Sverige 128, när deras mandatperiod var slut år 2006 hade siffran ökat till 156 utanförskapsområden. Siffrorna talar klarspråk – den socialdemokratiska integrationspolitiken har endast ökat utanförskapet!

Folkpartiet har tillsammans med alliansen denna mandatperiod gjort en satsning på 61 miljoner kronor för fortbildning av SFI-lärare. Vi vill genom denna satsning höja kvalitén på Svenska För Invandrare. Om vi ska kunna ge invandrare en riktig chans i Sverige så är språket en av de viktigaste kunskaperna man kan få för att kunna starta ett liv här. Tänk dig själv hur det känns att komma till ett land där du inte kan språket, ett land du flytt till p.g.a. krig eller andra oroligheter i ditt hemland. Då vill du kunna lära dig språket för att kunna fungera i ditt nya land. Något annat som är viktigt för att du ska komma in samhället i ditt nya land är jobb. Tänk dig att kliva upp varje morgon utan att känna dig behövd, att sitta i din lägenhet och bli tvingad att leva på bidrag eftersom det land du kommer till inte kan förse dig med ett jobb. Därför har Folkpartiet tillsammans med alliansen skapat två nya vägar till arbete: nystarts- och instegsjobben. Båda gör det billigare att anställa nyanlända invandrare. Det speciella med just instegsjobben är att du kan kombinera dem med SFI-studier, du kan plugga svenska på deltid och samtidigt jobba.

Jag och Folkpartiet vet att språket och jobben är nyckeln till en lyckad integrationspolitik. Den 19:e september röstar Sverige. För att fortsätta bygga på en redan lyckad integrationspolitik – rösta på Folkpartiet Liberalerna.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel