Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lindström i program om Svea födelse

Annons


Borde Sverige egentligen heta Görige? Frågan tas upp i Fredrik Lindströms kommande program "Ett land blir till", som sänds i SVT den 26 december.

Efter biosuccéen för "Arn"-filmerna är det Fredrik Lindströms tur att dyka ned i 1200-talsepoken när Svea rike föddes. Det timslånga programmet bygger på boken "Svitjods undergång och Sveriges födelse", som han skrev tillsammans med brodern Hans Henrik Lindström.

-Det blir ingen konventionell historierekonstruktion utan vi gör mer moderna jämförelser. Epoken påminner nämligen om de affärsuppgörelser som sker i företagsvärlden i dag. Därför berättar vi "storyn" som att det är två rivaliserande bryggerier, ett Göta- och ett Sveaföretag, som fusioneras, säger Fredrik Lindström.

I programmet utreder lingvisten och språkälskaren Fredrik Lindström själva ursprunget till namnet Sverige.

-"Sverige" betyder motsvarande "Svitjod" på nästan alla utländska språk - "Sweden", "Suecia" och så vidare. Men Svitjod betyder inte "Svea rike", utan snarare "Sveafolket". Egentligen är det som när en restaurang byter namn och alla fortsätter att kalla den för det gamla namnet, "Statt" till exempel, säger Lindström.

Resonemanget hänger samman med den akademiska striden mellan de så kallade Svea- och Götaskolorna. På senare tid, exempelvis i "Arn"-filmerna, skrivs historien som att det var götarna som blev Sveriges riksbildare.

-Men de götiska männen ville aldrig döpa om Svitjod till Göta rike. De ville inte ändra på ett inarbetat varumärke, på samma sätt som Volvo aldrig skulle göra det.

TT Spektra: Vad tyckte du om "Arn"-filmerna, förresten?

-Inga kommentarer, säger Fredrik Lindström.
Annons