Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lindgrens lagomrysare med nya teckningar

/
  • Nyutgåvan av ”Ingen rövare finns i skogen” innehåller nya teckningar från Ilon Wikland, 80 år, som tidigare illustrerat bland annat ”Ronja Rövardotter”.Illustration: Ilon Wikland

Annons

Astrid Lindgren var en mästare på att berätta skräckhistorier för barn och drog sig varken för spöken eller mördare. Jag tänker på Skinn Skerping, hemskast av alla spöken i Småland. Nu har ”Ingen rövare finns i skogen”, en lagomrysare för mindre barn kommit som nyutgåva med nya bilder av Astrid Lindgrens speciella illustratör, Ilon Wikland.

Den känns rätt att uppmärksamma boken nu, inte bara för att det är en bra historia utan för Ilon Wiklands träffande bilder och för att hon fyllde 80 år den 5 februari. Hon jobbar vidare, sagorna går inte i pension, säger Ilon Wikland i en födelsedagsintervju.

Gossen Peter är hos sin mormor och leker med Janssons äventyrliga pojkar, det mörknar och mormor har ropat för länge sen. Peter är uppspelt av krigiska lekar och rusar in med sitt svärd och sin pistol: ”Ingen rövare finns i skogen”. Snopet, ingen mormor blir låtsasrädd, varken i köket eller förmaket.

I hörnet står dockskåpet som Peters mamma haft när hon var liten och i salongen sitter mammas docka Mimmi i blå klänning och pärlor om halsen. Peter siktar med sin pistol och ropar: ”Ingen rövare finns i skogen.”

Då sker förvandlingen.

Mimmi tar resolut med Peter in i sin värld och visar att det visst finns rövare i skogen. Genom fönstret ser Peter rövarhövdingen Fiolito och hans fyrtio rövare, smygande för att stjäla Mimmis halsband.

Ilon Wiklund har arbetat med färgkritor på kornigt papper för att gestalta olika scener ur berättelsen. Mormors förmak med azaleor i fönstret, gungstol och stickning och dockskåpet med alla små detaljer är den totala, färggranna idyllen som kontrasterar mot ett helt uppslag av kusliga, lurande skuggor och träd. Mimmi behåller sin dockaktiga stelhet i leken och den inte alltför skrämmande bataljen med rövarhövdingen. På hans arm syns ett hjärta med namnet ”Astrid” tatuerat. Värre farlig är han inte.

Mer läsning

Annons