Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lindberg och allmänintresset

Dagens nyheter hade på torsdagen en stor artikel om dubbelnaturens natur. Samma dag överlämnade åklagare n åtalet mot den före detta polischefen Göran Lindberg, av många ansedd som en tvättäkta dubbelnatur: jämställdhetsivrare in absurdum under kontorstid , hänsynslös exploatör av unga kvinnor på fritiden. Ja, det senare är i alla fall vad åklagaren påstår, Lindberg är åtalad på 23 punkter för bland annat våldtäkt och koppleri. Själv nekar han till det mesta.

Normalt när förundersökningar är färdiga hävs sekretessen och allmänhet och media får möjlighet att ta del av förhör och annan bevisning. Det är grundregeln, men åklagaren kan av olika skäl välja att behålla sekretessen, för att till exempel skydda de unga brottsoffrens integritet.

Åklagare Håkan Roswall har fått löpa ett mindre gatlopp för sitt beslut att hemlighålla detaljerna i åtalet trots att förundersökningen nu är avslutad. I den ena vågskålen ligger allmänintresset, i den andra omsorgen om brottsoffren. En kompromiss hade varit att lyfta på förlåten i de mindre känsliga avsnitten av utredningsmaterialet.

Allmänintresse är ett gummibegrepp med många innebörder. Ibland ligger det i allmänintresset att publicera namn och bild på en brottsling, ibland gör det det inte. Skillnaden mellan fall A och B är inte alltid uppenbar . Att Göran Lindberg faller under allmänintresset är självklart. Som länspolismästare är man en representant för det offentliga Sverige, av regeringen utsedd. Har man som Lindberg dessutom själv valt en medial profilering får man vara beredd på en hårdare granskning.

Men betyder det att vi som medborgare är betjänta av att få inträngande detaljer av Lindbergs påstådda brott tapetserade över löpsedlar och mittuppslag? Ligger det i allmänintresset att få veta vilka beklämmande formuleringar Lindberg kanske har använt i en sms-konversation?

Särskilt kvällstidningarna tillämpar ofta en generös tolkning av allmänintresset. Ett exempel är bevakningen av golfessets Tiger Woods otrohetsaffärer. Som tidningsläsare var man stundtals nere i sänghalmen och vände, man kunde nästan överväga åldersgräns på en del artiklar.

Hade allmänintresset fått samma generösa tillämpning om förundersökningen mot Göran Lindberg blivit offentlig i sin helhet? Det är inte åklagarfråga utan en publicistisk fråga. Men jag tror att svaret är ja. Göran Lindberg har sålt många sköna lösnummer och fler hade det kunnat bli om åklagaren tänkt annorlunda.

Tyvärr är det inte sällan de som skriker högst efter öppenhet som är snabbast på att missbruka den.