Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Linda vill samtala med läsare och konstnärer

/

Hon är van att titta på bilder och samtala om dem. Och det vill hon också göra som konstskribent i LT.

– Jag vill föra en dialog med både läsare och konstnärer, säger Linda Petersson.

Annons

Den som förväntar sig en konstkritiker som stryker längs väggarna som någon sorts upphöjd person med makt och rätt att knäppa folk på näsan, den lär inte få sina förväntningar uppfyllda av LT:s nya medarbetare.

Linda Petersson sätter en ära i att ge konstruktiv kritik och eftersom hon själv är konstnär vet hon hur mycket det betyder:

– Många är ganska ensamma i sitt skapande och då blir det så viktigt med väl underbyggda recensioner. Om jag ser konst som inte håller ska jag naturligtvis skriva det, men jag måste också förklara varför.

Sedan snart fyra år tillbaka har Linda Petersson en tjänst som konstpedagog på Jamtli och hon lägger också gärna ett pedagogiskt perspektiv på sitt tidningsskrivande. Hon vill förmedla kunskap till sina läsare genom att göra konsthistoriska referenser och sätta in det hon skriver om i ett sammanhang.

Och kunskap att dela med sig av har hon, efter samman-lagt tolv års utbildning:

– Jag gick sju år på för-beredande konstskolor – Ölands folkhögskola, Gerlesborgsskolan och Nyckel- viksskolan – innan jag kom in på Konsthögskolan i Stockholm. Jag har också gjort två utbytesterminer utomlands, i New York och thailändska Chiang Mai.

Tidigare hade Linda mest sysslat med måleri, men på Konsthögskolan bytte hon inriktning och satsade på foto.

– Jag har jobbat med fotoprojekt och konstvideor som ligger mycket åt det dokumentära. Jag har ett undersökande, journalistiskt förhållningssätt i mitt skapande, säger hon.

För närvarande är Linda föräldraledig från Jamtlijobbet med Viola, sju månader. Att storebror Matteus, två år, har sina timmar på dagis gör det möjligt för henne att hinna med sin egen konst.

– Min konst är min egen sfär och den är viktig för att jag ska få balans i tillvaron.

Till hösten kommer Linda att ha en egen utställning på ett av gallerierna i stan. Då får vi på kulturredaktionen tänka till hur vi ska lösa recenserandet, för givetvis kan inte recensenten recensera sig själv.

Och Linda är själv oerhört mån om att hålla rågångarna tydliga och inte ge sig in på ämnen där hon riskeras att anses jävig.

– För trovärdighetens skull ska jag avstå från att recensera utställningar på Jamtli, där jag är anställd. Inte heller kan jag skriva om Östersunds konstskolas elevutställningar eftersom jag arbetar extra som handledare där.

Slutligen poängterar Linda också att det är viktigt att inte glömma bort konsten utanför Östersund:

– Konsten lever även ute i länet och jag ser fram emot att berätta om det i LT.

Foto: Henrik Flygare

Mer läsning

Annons