Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Linda smyckar nytt äldreboende

/
  • Linda Petersson är den enda lokala konstnären som gjort utsmyckningar till hus 2 på Skogsbruksvägens nya äldreboende. Motiven på bilderna är tänkta att fungera som fönster ut mot fantasivärldar.
  • Med sina ljuslådor vill konstnären Linda Petersson att konstverksstilen på det nya äldreboendet ska vara uppdaterat och inte spegla en glorifierad bild av det gamla fäbolivet.
  • Konstnären Linda Petersson.

Snart öppnar del två i nya äldreboendet på Skogsbruksvägen i Torvalla där de äldre möts av en hel del konst:

– Jag vill uppdatera utsmyckningen på äldreboenden, säger Linda Petersson, en av konstnärerna.

Annons

I veckan monterade konstnärer upp sina verk som ska pryda den andra delen av det nybyggda äldreboendet i Torvalla. Linda Petersson, som också skriver konstkritik för Länstidningen, är den enda lokala konstnären som deltar i den här delen av gestaltningsuppdraget.

– Jag jobbade extra på äldreboende när jag pluggade och tyckte att det var ett spännande uppdrag att få göra konstverk till ett äldreboende.

Lindas bidrag består av tre stora ljuslådor. Hon har valt ut tre av sina naturbilder med omsorg och ramat in dem i en ljuslåda, som lyser upp verken. Ett par verk hänger längs korridorväggen på avdelning 6. Den ena bilden har hon tagit på Öland och motivet är cerisefärgade buskblommor.

– Jag har tänkt symboliskt. Grenarna är kala och taggiga, men de är samtidigt fulla med blommor. Det kan blomma där man kanske inte förväntar sig att det ska göra det, säger hon.

Den andra bilden har Linda tagit i Zwentendorf, utanför Wien i Österrike. Motivet är en bäck, som molnen speglar sig i. Den är tagen utanför ett kärnkraftverk, som byggdes 1978 men aldrig startades. Den tredje ljuslådan hänger i ett av boendets dagrum. Motivet är murgröna och bilden är tagen i Barcelona.

– Det ska sitta en knapp bredvid tavlan som aktiverar ljud till bilden. Betraktaren kan då höra fågelkvitter eller porlet från den rinnande bäcken.

Syftet med de motiv Linda valt är att de ska fungera som fönster ut mot fantasivärldar, där det inte finns några vanliga fönster.

– Det blir friare för de boende om de betraktar bilder från helt andra platser, varifrån de kanske inte har några referenser.

Hon tycker att det finns för många konstverk som anknyter till fäbodlivet på äldreboenden i dag.

– Det känns som om fäbodlivet glorifieras och att egentligen kanske inte så många av de boende kan relatera till det. Jag vill uppdatera äldreboendets konstverk och göra upplevelsen friare, säger Linda.

Mer läsning

Annons