Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lina Stenberg: Vi måste fortsätta tjata om våldtäktsstatistiken som ger rasisterna fel

Annons

Under senare tid har våldtäkter och våldtäktsstatistik debatterats flitigt i svensk politik. Syftet har dock inte varit att värna offren för sexualbrott eller att förebygga våldtäkter. Nej, det har handlat om att rättfärdiga en invandrarkritisk och rasistisk politik.

Att Brottsförebyggande Rådet nu klargör exakt hur fel rasisterna har är mycket viktigt.

Sverigedemokraterna har länge hävdat att det är kulturellt betingat bland invandrare att begå sexualbrott samt att ”våldtäkter är djupt rotat i islam” .

Det farliga är att SD inte längre är ensamma med dessa argument i svensk politik.

Sedan Uppdrag granskning hösten 2017 menade att 58 procent av alla våldtäktsdömda och dömda för försök till våldtäkt var födda utomlands har detta använts som en sanning.

Kritiken har varit skarp mot UG:s undersökning. Dels utgick den ifrån domar som är relativt få i just våldtäktsärenden jämfört med anmälningarna. Urvalet var mycket litet och ingen hänsyn togs till att det finns en diskriminerande faktor i fällningar kopplat till just utländsk bakgrund.

Men kritiken nådde inte Sverigedemokraterna som med sin enorma svans omfamnade UG:s sanning och som använt den framgångsrikt sedan dess.

När Ebba Busch Thor inför EU-valet lyfte just våldtäkter kopplat till utlandsfödda var det med en blinkning till SD, ”Varför ska de här männen få stanna, varför utvisas de inte?”, frågade hon. I partiledardebatten använde sedan KD-ledaren felaktig våldtäktsstatistik som grund för argumentationen.

Det är inte bara Ebba Busch Thor som använder utvisning i var och varannan mening. Moderaterna har länge velat se utvisningar för mildare förseelser och har även använt Uppdrag Gransknings statistik för att koppla hur utlandsfödda mäns kultur hänger ihop med deras påstådda våldsbenägenhet.

Det bisarra är att den tävling som pågår mellan högerpartierna om vem som är tuffast mot våldtäktsmännen, de kriminella och invandrarna saknar en bortre gräns. Med Donald Trump som synbar förebild finns det inget som tyder på att tuffa tagen-tävlingen ska upphöra.

Myndigheten visar svart på vitt hur ökad invandring inte går att koppla ihop med våldtäkter.

I ljuset av detta är BRÅ:s senaste rapport väldigt viktig.

För myndigheten visar svart på vitt hur ökad invandring inte går att koppla ihop med våldtäkter.

Genom att studera polisanmälningar och den nationella trygghetsundersökningen (NTU) gällande våldtäkter och sexuellt ofredande konstaterar BRÅ att flyktingvågen 2015 inte visar en relativ ökning av våldtäkter eller sexuella ofredanden.

Den här slutsatsen är till skillnad från UG:s både vetenskaplig och seriös.

Vetenskapliga belägg i sig brukar dock inte hindra Sverigedemokraternas framfart.

Det rapporten konstaterar måste upprepas varje gång den brunblå högern spottar ur sig rasistiska påståenden att svenska män inte våldtar och att utlandsfödda män ska utvisas av hänsyn till kvinnors säkerhet.

Sexualbrotten måste tas på större allvar. Frågan behöver få en större plats i samhällsdebatten där allt ifrån ojämställda maktstrukturer och anmälningsbenägenhet till prioritering av våldtäktsärenden inom polis- och domstolsväsen måste lyftas.

Men frågan får inte så lättvindigt kidnappas av en ultrakonservativ rörelse som gör allt för att misstänkliggöra utlandsfödda och stoppa invandringen.

Lina Stenberg, ledarkrönikör Länstidningen Östersund

Annons