Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lina Stenberg: Vem klarar tiotusenkronorsfrågan och klär av SD en gång för alla?

Annons

Tiotusenkronorsfrågan är: Hur får vi väljare som vill stödja SD att inte längre vilja göra det? Detta gällde i höstens val och det gäller inför EU-valet i maj.

Arena idé tillsammans med Skiftet kom i förra veckan ut med rapporten ”När de tror att ingen ser” om Sverigedemokraterna i Europaparlamentet.

Och det är en ganska tragikomisk läsning. För inte alls otippat har SD inte bara varit inkonsekventa och hattiga i sina ställningstaganden. Under den här mandatperioden har de också rört sig allt längre högerut i linje med sina ultrakonservativa och högerextrema systerpartier.

SD:s två Europaparlamentariker har röstat emot sådant som innebär extra utgifter för EU, dock inte allt (av förmodad klantighet). De har röstat emot klimatförbättringar, jämställdhet och roaming-avtal. Men mest har de röstat för försämringar inom migration.

Hur kan vi se till att rapporten inte bara blir ännu en hyllvärmare eller exklusiv läsning för den redan inbitna?

Det är bra att den här viktiga rapporten ges ut nu inför EP-valet. Att vi ser svart på vitt vad Sverigedemokraterna drivit för politik i EU så att väljarna kan genomskåda valfläsk.

Men jag undrar hur vi tar den här sammanställda, intellektuella vetskapen vidare. Hur kan vi se till att rapporten inte bara blir ännu en hyllvärmare eller exklusiv läsning för den redan inbitna?

Vi vill så väl, vi är otåliga och ibland rätt desperata när det kommer till hur vi ska hindra SD:s framfart.

Inför riksdagsvalet i höstas lades många kloka pannor i veck för att klura på hur tiotusenkronorsfrågan om Sverigedemokraterna ska lösas. Både facket och Socialdemokraterna la stora resurser på att nå väljarna som traditionellt brukar rösta S men som istället överväger SD.

Med LO-väljarna i fokus gjordes en hel radda insatser.

Men frågan är om det gjorde skillnad. För resultatet är nedslående, hur vi än vänder och vrider på det.

SD är partiet som S tappade flest väljare till i 2018 års val. Socialdemokraternas valanalys visar att sex av tio LO-anslutna röstade på S 2006 jämfört med endast fyra av tio i höstens val.

Och Sverigedemokraterna gick framåt. Visserligen blev de varken näst största parti eller passerade 20-procentsgränsen. Men de var en av de stora segrarna med en ökning på nästan fem procentenheter från 2014 till 17,5 procent.

Det sorgliga är att vi inte har en aning om vad alla de pengar som lades på att mobilisera LO-kollektivet och avskräcka från SD egentligen gav. Förmodligen var pengarna inte bortkastade. För kanske hade S förlorat ännu fler väljare till SD utan de pengarna och kanske hade ännu färre LO-anslutna varit trogna Socialdemokraterna.

Men jag tror att vi måste börja prata effektivitet också i den här typen av aktiviteter.

Att driva opinion är jätteviktigt. Att informera om SD:s rasistiska, antifackliga och kvinnofientliga politik är livsavgörande för både Socialdemokraterna och LO framåt. Därför behövs rapporter som Arena Idés. Inte minst för att de kan erbjuda argument i lunchrummet på arbetsplatsen där SD kommer på tal. Eller ge samtalsunderlag vid dörrknackningar och torgmöten.

Men jag tror att vi måste börja prata effektivitet också i den här typen av aktiviteter. Hur vet vi annars om medlemmarnas pengar och den möda som läggs ned faktiskt ger resultat?

Men medan vi klurar på hur detta ska göras kan vi självklart inte stanna upp. Så länge vi inte knäckt tiotusenkronorsfrågan måste vi ju fortsätta med all kraft.

Lina Stenberg, ledarkrönikör Länstidningen

Annons