Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lina Stenberg: Klimatet räddas inte om vi struntar i världens flyktingar, Löfven

Annons

Det går inte att vara bäst på en rättvis klimatpolitik utan att också ha flyktingfrågan med i ekvationen. När vår statsminister under samma vecka lovade att vara generationen som löser klimatfrågan inför FN i New York och försäkrade oss väljare att han vill hålla fast vid asylrätten blev jag hoppfull.

Kalla mej naiv, men jag hoppades ändå att Löfven skulle stå emot högertrycket. Men nu svajar han. ”Vi ska inte ha fler flyktingar – vi ska ha färre” säger han. Regeringen avser halvera antalet flyktingar.

Låt oss hoppas att han ändå inser att detta inte går ihop med det han sa för några veckor sedan. Att statsministern ändå inser att det inte går att strunta i flyktingarna om han på allvar vill ta ansvar för klimatet.

För det går inte att ge löften om att vara generationen som undanröjer klimathotet utan att se till problematikens helhet.

Vi vet redan att om inte tillräckligt görs kommer de ökade klimatförändringarna både leda till fler naturkatastrofer och större regionala konflikter världen över.

I klarspråk innebär det att om inte klimatkrisen stoppas och vänds kommer världens flyktingar att bli väsentligt fler än i dag.

Men trots den vetskapen minskar viljan bland världens ledare att hjälpa människor som flyr.

Att människor dör i gummibåtar på Medelhavet, att det grekiska flyktinglägret Moria är överfullt och att europeiska hamnar vägrar ta emot flyktingbåtar är bara några av de extrema konsekvenserna.

Ändå fortsätter vi att vända bort blicken.

Men det här går ju att lösa. Precis som Greta Thunberg påpekar så går det fortfarande att rädda klimatet. Och det går också att rädda världens flyktingar.

Självklart kommer allt detta med en prislapp. Men vi har ju bara en planet så frågan är vilken kostnad som är för dyr.

Ytterst handlar det om att vilja. Och i en värld av en nästintill total avsaknad av modiga politiker visade Stefan Löfven under klimattoppmötet att det går att se möjligheter.

Så skippa snacket om färre flyktingar Löfven – inse istället ditt ansvar också i flyktingfrågan.

Det handlar att både vara ett gott föredöme och att sätta press på andra länder. Naturligtvis med utgångspunkt i internationella konventioner där asylrätten är central.

För med en progressiv och rättvis klimatpolitik ingår världens flyktingar.

Denna självklarhet hoppas jag att också S-ledare inser.

Så återkom gärna med nya bud i flyktingfrågan, Löfven. Något annat är inte trovärdigt.

Lina Stenberg