Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lina Stenberg: Ja Timbro har rätt – vi behöver en reformerad föräldraförsäkring

Annons

Sverige har världens mest generösa och välutbyggda föräldraförsäkring. I hela 480 dagar har föräldrar rätt att vara hemma med sitt barn med föräldrapenning. Detta är något att vara stolta över men också något att hålla hårt i. 

För precis som med andra historiska segrar i vårt välfärdssystem är detta under hot.

Högertankesmedjan Timbro som upprepat försökt underminera föräldraförsäkringen gick i förra veckan ut med ett nytt utspel. Den här gången var det välfärden de sa sig måna om. Att en halverad ledighet skulle innebära att kvinnorna i välfärdsyrkena skulle kunna jobba mer.

Men visst ska vi reformera föräldraförsäkringen, där har Timbro rätt. Fast vi ska inte korta den. Den ska göras mer jämlik och mer jämställd.

Och precis som gången innan när Timbro menade att föräldraförsäkringen är något vi bör ta bort och i stället införa privata lån, eller den gången då inkomstskatten skulle sänkas på bekostnad av föräldraledigheten är det inte föräldrar eller barn de värnar om.

I högersmedjans värld ska var och en spara ihop till sin egen välfärd. Vill någon bo i skogen och äta bär, utan att ha tillgång till vare sig sjukvård eller skola till sina barn är det upp till den personen. Staten ska minimeras, skatten tas bort.

Det finns ingen annan som gått så långt åt det totalt tokliberala hållet som Timbro i svensk debatt.

Men visst ska vi reformera föräldraförsäkringen, där har Timbro rätt. Fast vi ska inte korta den. Den ska göras mer jämlik och mer jämställd.

Det saknas vänsterargument i debatten om framtidens föräldraförsäkring och det är problematiskt. Höger- och mittenpartiernas ungdomsförbund har samtliga tagit fram egna förslag. Men medan de alla förespråkat en förkortning och en förminskning saknas ett svar från vänstersidan som fokuserar på jämlikhet.

Det finns många teknikaliteter i föräldraförsäkringen som är snåriga. Detta gör att många inte riktigt orkar sätta sig in hur det ser ut i dag eller vilka förbättringsområden som finns.

En väldigt tydlig klassaspekt finns i ersättningsnivåerna. Har en person en låg arbetsinkomst och saknar rätt till sjukpenninggrundande inkomst blir ersättningsnivån väldigt liten, endast 250 kronor per dag.

Och inte så förvånande är detta en verklighet för många av dagens föräldrar, främst mammorna. Inte heller så förvånande. Hela en av fem ersättningsdagar som togs ut av mammor under förra året var på den här väldigt låga nivån med en maxinkomst på 7 500 kronor per månad innan skatt. Hos pappor var bara en av 14 dagar till denna låga ersättning.

Det säger sig självt att 480 dagars betald föräldraledighet blir en helt annan verklighet för en förälder och dennes barn med en låg ersättningsnivå jämfört med en som får ut maxersättningen på 989 kronor per dag.

Timbro och dess gelikar vill urholka föräldraförsäkringen och hela vår välfärdsstat. Nu krävs ett motförslag från vänstern.

Vi får inte glömma att det är barnets försäkring vi pratar om. Nästa år blir Barnkonventionen svensk lag vilket förpliktigar. Barnets bästa ska stå i centrum.

Att knappt tre av tio föräldradagar tas ut av pappor är på tok för ojämställt, liksom att två av tio män inte tar ut en endaste föräldradag.

Det krävs svar från den vänstra planhalvan om hur framtidens föräldraförsäkring ska se ut för att göra föräldraskapet mer jämställt och för att ge förutsättningar till en jämlik barndom.

Timbro och dess gelikar vill urholka föräldraförsäkringen och hela vår välfärdsstat. Nu krävs ett motförslag från vänstern.

Lina Stenberg

Annons