Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lina Stenberg: De kvinnofientliga partierna avslöjas lagom till EU-valdagen

 
Valet till Europaparlamentet
Visa alla artiklar

Med minutiös planering har partierna försökt regissera valrörelsen. Inget oväntat ska kunna hända. Den satta kursen ska hållas ända in på valnatten.

Och har man inget att dölja gör det ju inget om det blåser.

Tänk att det krävs så lite. När Kristdemokraterna går till val på att vara det humanistiska partiet som står för den lilla människan och Sverigedemokraterna på att vara ett demokratiskt parti bland andra, ja då räcker det med att det blåser lite så att dammet yr bort. Och fram träder deras verkliga politik.

Som när nyheten i förra veckan nådde oss att den amerikanska delstaten Alabama beslutar införa ett strikt abortförbud, där abortutförande läkare kan få fängelse.

Sanningen om KD och synen på aborter är bara några länkklick bort.

Frågan om abort är jobbig att hantera för Ebba Bush Thor som ju gör allt för att vinna över kvinnor till den blåbruna sidan av den politiska planhalvan.

Många av oss blir upprörda när abortförbud aktualiseras. Att det årligen genomförs 22 miljoner osäkra aborter i världen som dödar 47 000 flickor och kvinnor.

Hur får man dammet att börjar yra igen och skymma sikten för väljarna?

Jo, man pudlar.

Ebba Busch Thor svarar med att försäkra sina instagramföljare att hon självklart är för fria aborter. Att det inte finns någon grund för något annat.

Men sanningen om KD och synen på aborter är bara några länkklick bort. Det finns starka krafter inom Bush Thors parti som vill sänka abortgränsen och införa samvetsfrihet för vårdpersonal som inte vill utföra aborter. Lars Adaktusson, partiets förstanamn till EU-valet har nära kopplingar till välkända och inflytelserika antiabortorganisationer och har aktivt röstat emot aborträttigheter i Europaparlamentet.

Ett annat parti som plötsligt behövt snabbpudla är Sverigedemokraterna. En inspelning har dammats fram där det framkommer att deras förstanamn på listan, Peter Lundgren, har utsatt en partikamrat för sexuella trakasserier.

Och Sverigedemokraterna som desperat försöker verka vara ett parti bland andra, ett parti som välkomnar alla in i värmen, hur pudlar de? Först petar de visselblåsaren Kristina Winberg som också var fjärdenamnet på EU-listan. Därefter spelar de i ilfart in en hårt regisserad film där kvinnan som blivit tafsad på möter Peter Lundgren där de gemensamt gör avbön. Det var inte så farligt, intygar kvinnan. Den som verkligen gjort fel är Kristina Winberg. Hon som läckte.

Nu återstår att se om Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna lyckas återfå fotfästet

Men sanningen om Sverigedemokraterna och deras kvinnosyn finns även de bara några länkklick bort. Och frågan är hur SD:s valresultat kommer påverkas av detta.

I den nysläppta rapporten ”SD och deras kvinnofientliga politik” visas svart på vitt hur väl Lundgrens beteende stämmer överens med sitt partis övertygelser. Att återinföra sambeskattning, vårdnadsbidrag och att ta bort pappamånader är några av partiets förslag, liksom att minska aborträtten och införa samvetsfrihet.

Ingen kan kontrollera den politiska dagordningen och inget parti kan regissera en valrörelse. Det är för väl att vinden letar sig in i vrårna och hittar sådant som bör komma fram.

Nu återstår att se om Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna lyckas återfå fotfästet, om vinden fortsätter blåsa eller om dammet fortsätter skymma sikten för väljarna.

 Lina Stenberg, ledarkrönikör Länstidningen