Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lina Norberg Juuso om Hanif Bali: Vilken människosyn finns det inom Moderaterna?

Att riksdagsledamoten och moderaten Hanif Bali fick rejält med skäll från sina egna partivänner efter hans negativa twittrande om före detta statsministern Carl Bildt var inte oväntat.

Dock ger det onekligen ett löjets skimmer kring själva partikulturen i det toppstyrda högerpartiet. Hanif Bali fick gå på människor utan maktposition på Twitter, men när moderaternas helgon Carl Bildt hamnade under attack fick partiet nog. Det säger något om människosynen inom partiet.

Hanif Balis förtroende rök helt och hållet först när han attackerade en av partiets högdjur - Bali blev fråntagen uppdragen som ersättare i EU-nämnden och arbetsmarknadsutskotten. Riksdagsplatsen kan han dock behålla även om han inte har förtroende från partiet. Det är den maktposition som folket gett honom via valet.

Hur Bali kommer att förhålla sig till sin riksdagsplats är svårt att sia om. En inte allt för vild gissning är att han kommer att vända moderaterna ryggen och bli politisk vilde. Sverigedemokraterna är nog redan igång med värvningsförsök.

De som följt Hanif Balis framfart på sociala medier har sannolikt ställt sig frågan varför partiledaren Ulf Kristersson inte agerat hårdare mot Balis högerpopulistiska retorik. Bali har varit fenomenal på att skicka sin hatsvans åt de håll han mer eller mindre subtilt pekat mot. Hans sociala mediernärvaro har varit under offentlig debatt. Kritiken har inte varit nådig. Frågor som bland annat har ställts är varför Ulf Kristerssons tal om fler vuxna i rummet inte inkluderar en profilerad riksdagsledamot med en stor följarskara.

Nu är det ju inte så att Kristersson helt suttit på händerna. I våras fick Hanif Bali lämna partistyrelsen efter att en internutredning mot honom avslutades. Den visade att Bali okritiskt och aningslöst förmedlat uppgifter för att misskreditera en journalist med säkerhetspolitik som kompetens.

Bali fick också “twitterförbud”. Något han alltså inte höll särskilt länge. För en utomstående är det svårt att förstå hans agerande. Hur kan det allvarliga inte ha tagit fäste i honom?

Moderaterna tycks ha varit blinda för Balis återuppståendelse på Twitter- eller så har de försökt lösa problemet i det fördolda.

Den eventuella krishanteringen tycks ha skett utan att Bali lyssnat eller förstått. Eller så skiter han i vad partitoppen tycker.

När Bali började twittra igen var det inte i något mildare tonläge. Dock fanns det uppenbarligen en gräns även för Kristersson och Co.

Balis framtid inom Moderaterna ser tämligen dyster ut. Att vara arg och provokativ kan uppenbarligen ta en långt och attrahera många. Men för att ett parti ska kunna göra anspråk på att vara seriöst och ansvarstagande kan inte vilket språkbruk som helst accepteras av dess företrädare. Den insikten har kanske nu nått även moderaterna.

Möjligen är Balis väljare nöjda med hans agerande. Det säger i så fall väldigt mycket om den politiska kartan som råder i Sverige. Och moderaternas hanterande av Bali är en spegel av deras människosyn.

Lina Norberg Juuso