Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lina Norberg Juuso: Min feministiska svacka är över - tack och lov!

Feminismen har alltid varit en del av mitt DNA. Och jag minns exakt när jag blev feminist - även om jag inte hade begreppet. I lågstadiet skulle vi rita något från skapelseberättelsen. Jag ritade så klart Gud som skapat Adam och Eva. Gud hade långt, blont lockigt hår, en stor röd mun - tänk er en mix mellan Marilyn Monroe och Barbie. I min värld var Gud en kvinna, urmodern. På lärarens reaktion såg jag att det var ett normbrytande sätt att föreställa sig Gud och på en direkt fråga svarade läraren att många föreställer sig Gud som en gammal gubbe på ett moln, men att det såklart också kan vara en kvinna. Där och då fattade jag att mannen var normen och jag insåg också att jag inte alls håller med om det.

Att vara feminist är helt enkelt att inte acceptera det som brukar kallas för könsmaktsordningen - att män är på toppen och kvinnor längre ner. Det är att kräva jämställdhet och att livschanserna inte ska påverkas av om människan har snopp eller snippa.

Med det skrivet: jag har haft en feministiskt svacka. Det tog emot att säga det när jag diskuterade feminism med mina (också feministiska) vänner. Som att ifrågasätta en grundmolekyl i sin egen kropp. Nu är svackan dock över - eftersom jag kunde verbalisera min dipp och därmed tillsammans med andra kunde analysera den. Det var så klart inte feminismen i sig - grundvärderingen - jag kände mig tveksam inför, utan på den feministiska retoriken i vissa internetsammanhang.

Feminismen ska inte vara en hatrörelse mot männen, utan en kraft mot patriarkatet.

Som detta: att som känd feministisk profil med stor följarskara på internet använda den plattformen till att ta olika tinderprofiler på icke-offentliga män och lägga ut dem i sitt flöde med raljerande och elaka kommentarer... Det smakar illa i munnen. Det är faktiskt inget annat än elakt. Att enskilda individer, i detta fallet icke-offentliga män, hängs ut för att de har en “töntig” eller sexistisk profil skapar en hotfull stämning och hur ska de drabbade förhålla sig till att bli skammade i sin strävan efter en relation? På vilket sätt bidrar det till kampen kring jämställdhet? Eller som när den nystartade aktivistsajten Gardet, som enligt dem själva driver en organiserad feministisk kamp, hängde ut en icke-offentlig minderårig pojke som skickat näthat till sajtens instagramkonto. Det finns inget försvar för det. Barn ska skyddas, barn är även pojkar under arton år.

Feminismen ska inte vara en hatrörelse mot männen, utan en kraft mot patriarkatet. Det handlar om att lyfta blicken från individnivå till strukturnivå - det kanske inte drar lika många likes och väcker inte lika mycket känslor, men det handlar om anständighet.

Att vara feminist innebär också för mig att se att även vissa män är förlorare i en patriarkal värld. När kvinnor successivt flyttar fram sina positioner känner sig några grupper av män som förlorare. I en annan tid kunde en kille strunta i skolan och ändå få ett arbete. I dag är verkligheten inte så, för att kunna få ett jobb krävs i de allra flesta fall en gymnasieexamen. Det är generellt tjejer som lättast kan avkoda vad som krävs för att klara av studier i grund- och gymnasieskolan och de har dessutom ett försprång vad gäller exempelvis språkutvecklingen. Pojkarnas skolresultat är något samhället måste ta på allvar så att deras livschanser inte grumlas.

För krossade drömmar kan innebära att den lilla pojken växer upp till en arg man – och kanske en förbannad man som ser kvinnor som orsaken till eländet. Att då hota och hata på internet kan då bli en ventil. Det är inte OK någonstans. För att som feminist skarpt kunna ta avstånd mot det gäller det att ha trovärdighet - det vill säga att inte själv vara en person som beter sig illa mot (män)niskor på internet.

Lina Norberg Juuso, ledarkrönikör Länstidningen Östersund