Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lina Norberg Juuso: Karensdag för vård av barn är ett helt galet förslag

Ni vet väl varför småbarnsföräldrar ser helt gråa ut i ansiktet? Jo, för att de är trötta efter nattvak och den intensitet en vardag med minimänniskor innebär (se till att barnet inte stoppar något i halsen, har rena blöjor, får mat vid rätt tidpunkt, inte ramlar och så vidare).

När det lilla barnet sedan börjar på förskolan får föräldrarna en zombieliknande gång, för då säger de hej då till vab-vardagen. När det lilla barnet träffar andra barn på förskolan så utbyter de inte bara sociala erfarenheter, utan också sjukdomsbakterier med varandra.

Det delas friskt på dem och det lilla barnets immunförsvar måste tränas upp för att stå emot. Vägen dit innebär snor, kräk, hosta, förkylningar och så vidare. Att föräldrarna i perioder måste vabba flera gånger i veckan under månader är inget ovanligt alls. 

Det här vet i stort sett alla föräldrar. Vissa perioder är tuffare än andra, februari kallas ju till exempel för vabuari. Så klart påverkar vabbandet familjers ekonomi. För familjer med låga inkomster blir det extra tufft med inkomstbortfall. 

Nu vill moderaterna Benjamin Dousa, Ulrica Scenström och Eva Uddén Sonnegård försvåra för familjerna genom att införa en karensdag för vård av barn. Det framförde de på DN debatt den 17/11.  Skälet är att de anser att det finns anledning att tro att systemet överutnyttjas med anledning av att Försäkringskassan visat att felaktiga utbildningar av tillfällig föräldrapenning ökat. Deras lösning på det eventuella problemet är alltså att försämra för alla barnfamiljer.

Och som vanligt med moderaternas politik – vilka skulle drabbas hårdast? Inte de privilegierade i alla fall. Istället skulle det slå hårt mot  föräldrar med låga inkomster, föräldrar till barn med svagt immunförsvar och föräldrar som inte kan utföra arbetsuppgifter hemifrån.

Rika familjer klarar sig alltid – de kan betala barnvakter som snyter snoriga barn eller vara hemma själva utan att oroa sig för om det innebär att de kommer kunna köpa mellanmjölk innan barnbidraget den 20:e.

För dem med feta bankkonton är det förmodligen omöjligt att föreställa sig hur det känns att oroa sig för om hyran kommer att kunna betalas nästa månad. De slipper leva med det stresspåslag ekonomisk karghet innebär.

Då kan det kännas rimligt att föreslå att föräldrar ska missa ytterligare inkomst när barnen är sjuka – själv tycker jag att det är helt orimligt. 

Barnperspektivet saknas dessutom helt i den moderata trions resonemang. Redan idag vittnar förskolans personal om att snoriga barn lämnas av pressade föräldrar som försöker få ihop livet och känner sig socialt/ekonomiskt tvingade att gå till jobbet.

Hur skulle det bli om en karensdag infördes för vård av barn? Normen om att hålla barnet hemma 48 timmar efter sista kräkningen skulle till exempelvis bli en utopi. Smittorna skulle öka.

Barn med känsligt immunförsvar skulle bli extremt utsatta på förskolan och deras föräldrar kanske inte skulle våga ha dem där under vissa perioder. Lägg sedan till förskolepersonalens arbetsmiljö. Ska de utsättas för ännu mer bakterier än idag? Eller ska de tvingas utbilda sig till undersköterskor eller sjuksköterskor och vårda sjuka barn på förskolan (Obs, ironi)? 

Sverige har en generös föräldraförsäkring och ett generöst system vid vård av barn. Nu vill borgerliga röster markant försämra det - och vilka kommer att drabbas? Barnen och vanligt folk i första hand. 

För moderaterna hägrar förmodligen möjliga skattesänkningar. Det skulle ju gynna dem med feta löner. Det skulle ju vara nice för dem att kunna anställa (ytterligare) en barnflicka för att få ihop sitt livspussel. Hur det drabbar andra med tuffare vardag vill de inte fundera på - eller så skiter de helt enkelt i det.

Lina Norberg Juuso

lina.norberg.juuso@mittmedia.se