Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lina Norberg Juuso: I januari korkar ockrarna upp champagnen

Annons

Januari är årets fattigaste månad. Jul- och nyårsfirande kostar. Mat, dryck, julklappar och resor till familj och vänner. Decemberinkomsten gick för en hel del till kostnader till högtiden. För vissa kan kvällstidningsråden om att sälja prylar på auktionssajter, äta gröt till middag, jaga extrapriser och skippa onödig vardagskonsumtion räcka - men det gäller inte de mest utsatta grupperna.

Visst är det märkligt att de som talar om det fria valet, att alla kan lyckas, att det bara gäller att anstränga sig och så vidare, är de som har det bra?

För arbetslösa, sjukskrivna, familjer i ekonomisk kris och så vidare är såna klämkäcka råd hånfulla- för så ser vardagen ut jämt. Och inte fan är det ett val! Livet drabbar oss alla – somliga får käftsmäll efter käftsmäll medan andra kan smörja kråset rejält mellan nyår och jul och sedan börja om igen. Lägg sedan till faktorer som att livet påverkas av vilken familj man föddes in i, vilket kön man har, vilken etnicitet. Psykisk och fysisk hälsa.

Visst är det märkligt att de som talar om det fria valet, att alla kan lyckas, att det bara gäller att anstränga sig och så vidare, är de som har det bra? De som inte behöver uppleva att januari är årets fattigaste månad, och att alla månader är nästan lika fattiga. De tillskriver liksom sig själva hela anledningen till att de “lyckats” och säger därmed underförstått att personlig olycka och misär är ett resultat av individens egna agerande. Det är att blåsa upp sig själv och sin förmåga rejält och vara helt blind inför tillfälligheter och gynnsamma omständigheter som man själv faktiskt inte rår för, utan bara borde vara jävligt tacksam inför. Ödmjukt böja sig inför det faktum att livet gav en manna – men att man inte förtjänar det mer än någon annan.

Förlåt - jag har kommit in något på ett stickspår i texten. För jag blir så upprörd. Det jag ska skriva om är att marknaden vet om att januari är årets fattigaste månad och gissningsvis kommer vi se än aggressivare reklam för snabblån med ockerräntor. Det gäller ju att passa på. Lån som kan stjälpa hela ekonomin för individer och familjer på grund av fasansfulla räntor som döljs snyggt via krångliga formuleringar, tillägg för allehanda “tjänster” och så vidare.

När man har sitt eget ordnat kan det vara väldigt lätt att raljera kring människor som faktiskt tar dessa lån. Akademiledamoten Horace Engdahl till exempel tittar till exempelvis på Lyxfällan mellan varven och tycks äcklas kring människors ageranden: "Jag avskyr människor med dålig ekonomi och gör mitt bästa för att undvika dem. […] Jag njuter av att se dem pinas på den domens dag ultra light som TV iscensätter i Lyxfällan. Höjdpunkten är när de faller i gråt vid anblicken av den samlade mängden obetalda räkningar och skyhöga räntor på lättvindiga lån", sade Engdahl i en intervju med DN.

I Lyxfällan finns det gott om människor som tagit snabba sms-lån. Har man - så är det lätt att klanka ner på dem som inte har. Har man - då är det lätt att hävda att man själv aldrig skulle... Har man - ja, då kan man prioritera. Har man, då behöver man sällan välja bort.

Regeringen har tidigare försökt strama upp marknaden kring snabba sms-lån med ockerräntor. Bra. Men mer behöver göras.

Nu är jag inne på ett stickspår igen - för jag blir så arg på föraktet mot “svaghet”. Klassföraktet. För vi vet ju att det inte är Danderydsfamiljen som tar snabblånen eftersom de har stålar på banken.

Regeringen har tidigare försökt strama upp marknaden kring snabba sms-lån med ockerräntor. Bra. Men mer behöver göras. Luckrativa och omoraliska utlåningsföretag som skor sig på människors olycka ska få rejält svårt att verka på marknaden. Och företagen måste tvingas ta mer ansvar för hur deras verksamhet påverkar människor i vardagen. Det var det jag ville ha skrivet. Januari är årets fattigaste månad- på utlåningsföretagen med omoralisk affärsidé korkar man upp champagnen. Den finaste sorten.

Lina Norberg Juuso