Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lina bjuder in till löparfest i terrängen

Löparboomen fortsätter och motionsloppen fylls till brädden av entusiaster.

Men de flesta loppen är på asfalt – något som gymnasieeleven Lina El Kott Helander vill ändra på.

– Jag springer själv mycket i terrängen på ÖSK. Och nu vill jag att andra ska få möjlighet att upptäcka hur fint det är, säger hon.

De senaste årens joggingtrend har fått allt fler att snöra på sig löparskorna. Men för de flesta handlar det fortfarande om landsvägslöpning eller om att stå på ett motionsband i ett gym eller en källare.

Lina El Kott Helander vill få oss att tänka om och hitta nya löpvägar.

Hon läser tredje året på naturvetenskapliga programmet på Wargentinsskolan. Som specialarbete har hon valt att arrangera ett distanslopp med start och målgång vid Östersunds skidstadion den 13 oktober.

– Loppet heter "Slutspurten" eftersom att det är i slutet av året. Och så är banan på stigar och spår runt ÖSK i stället för den vanliga asfalten. Det är ett motionslopp där alla ska känna sig välkomna, säger Lina El Kott Helander.

Deltagarna i loppet kommer att kunna välja mellan två olika längder att springa, elva och fem kilometer.

– Just nu så håller vi på och bestämmer sträckningen för 5:an, säger Lina El Kott Helander som tar hjälp av sin syster Sanna med en del av planeringen.

Varför motionslopp som projektarbete i skolan? De flesta brukar välja något mer konventionellt?

– Ja. Egentligen har det varit lite bakvänt. Man ska börja med en frågeställning. Men jag kom på att jag ville ordna ett motionslopp. Sedan har jag arbetat utifrån det.

Fortfarande återstår mycket hårt arbete för att ro i land tävlingen. Tidtagningen som först verkade fixad är just nu ett osäkert kort.

– Jag hade kontakt med ett företag som skulle kunna leverera chip-tidtagning. Men då skulle de leverera till Göteborg Marathon och då var inte mitt lopp så intressant längre. Så nu lutar det åt att vi får använda manuell tidtagning, säger Lina El Kott Helander.

Varför bestämde du dig för arrangera ett terränglopp i stället för ett lopp på asfalt?

– Asfalt sliter mer. Och att få komma ut i naturen och springa på stigar och i terräng... det är lite av en inspirationskälla. Jag ville att fler skulle få del av det.