Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lime- och ingefärsbakad lax

Supergod lax med fräscha asiatiska smaker och knapriga sesamfrön. En allt i ett-rätt som enkelt tillagas i ugnen och toppas med crème fraiche vid servering.

Annons

4 personer

Det här behöver du:

600 g laxfilé

500 g sparris potatis

3 paprikor

6 salladslökar

en och en halv lime

3 msk smör- & rapsolja

1 msk fisksås

2 pressade vitlöksklyftor

2 msk riven färsk ingefära

1 msk honung

2 msk sesamfrön

2 dl crème fraiche gourmet ingefära & chili

Så här gör du:

Sätt ugnen på 200 grader. Skär potatisen i klyftor. Lägg dem i en smord långpanna och stek i mitten av ugnen cirka 10 minuter. Skär paprikor och salladslök i stora bitar. Skär laxen i portionsbitar. Skiva en halv lime, riv skalet och pressa saften ur en hel lime. Blanda smör- & rapsolja, fisksås, vitlök, ingefära, honung, limeskal och saft. Lägg lax, paprika, salladslök och limeskivor i långpannan. Pensla över kryddblandningen och strö över sesamfrön. Stek i mitten av ugnen 10–15 minuter till. Servera med crème fraiche.

Lime har en lägre halt av C-vitamin men är rik på kalium, kalcium och fosfor. Det finns också en söt lime, "citrus limetta" som saknar syra. Receptet kommer från Arla.