Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lime- och ingefärsbakad lax

Supergod lax med fräscha asiatiska smaker och knapriga sesamfrön. En allt i ett-rätt som enkelt tillagas i ugnen och toppas med crème fraiche vid servering.

4 personer

Det här behöver du:

600 g laxfilé

500 g sparris potatis

3 paprikor

6 salladslökar

en och en halv lime

3 msk smör- & rapsolja

1 msk fisksås

2 pressade vitlöksklyftor

2 msk riven färsk ingefära

1 msk honung

2 msk sesamfrön

2 dl crème fraiche gourmet ingefära & chili

Så här gör du:

Sätt ugnen på 200 grader. Skär potatisen i klyftor. Lägg dem i en smord långpanna och stek i mitten av ugnen cirka 10 minuter. Skär paprikor och salladslök i stora bitar. Skär laxen i portionsbitar. Skiva en halv lime, riv skalet och pressa saften ur en hel lime. Blanda smör- & rapsolja, fisksås, vitlök, ingefära, honung, limeskal och saft. Lägg lax, paprika, salladslök och limeskivor i långpannan. Pensla över kryddblandningen och strö över sesamfrön. Stek i mitten av ugnen 10–15 minuter till. Servera med crème fraiche.

Lime har en lägre halt av C-vitamin men är rik på kalium, kalcium och fosfor. Det finns också en söt lime, "citrus limetta" som saknar syra. Receptet kommer från Arla.