Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lillhärdalsbor: Vi vill inte ha varg inne i byn

– Det är helt klart varg som rivit rådjuren i Lillhärdal, det tyder spåren och hela jakt-beteendet på.

Lasse Renfeldt, länsstyrelsens naturbevakare i Härjedalen, var helt säker på sin sak när LT träffade honom i Lillhärdal i går.

Annons

Man har sändare på vargtiken och det har visat sig att hon varit inne i Lillhärdal under helgen.

– Inte undra på att vargarna går in i bebyggelsen när det finns rådjur där. Med det snödjup som nu är har vargarna svårt att ta älg och då är det lättare att skaffa sig mat via rådjur, sa Renfeldt.

Annbritt Pettersson och Irené Mikaelsson var ute och gick stavgång och de hade många åsikter om vargförekomsten i området.

– Själv vågar jag inte gå ut i skogen ensam därför att jag är rädd för varg och björn, sa Annbritt.

– Varg får inte finnas inne i byn. Dom ska skjutas, det gör man ju i Stockholm när varg kommer in i stan. Det är väl förmodligen också något fel på vargen när den går in i bebyggelsen, det är väl inte deras normala beteende, menade Irené.

– De som har hundar bör nog vara extra försiktiga med vargen alldeles inpå byn och man bör även ha uppsikt över sina barn, tyckte de båda stavgångarna.

Billy Anklew bor bara några hundra meter från en av de platser där varg i helgen rev rådjur. Han har sin åsikt om vargarna klar:

– Åt helvete, vi ska inte ha några vargar i Lillhärdal. Försvinner dom inte på normalt sätt kommer dom nog att försvinna ändå, menade Billy.

Han har själv vid två tillfällen sett vargar och mycket spår hela vintern när han varit ute och åkt skidor eller snöskoter.

– Och eftersom det är ett revir står det väl inte på förrän det blir valpar och ännu fler vargar som vi måste vara oroliga för.

– Vargen är ju inte helt ofarlig för människor. Nyligen blev en kvinna i Kanada dödad av varg, sa Billy Anklew.

– Jag har inget emot varg i och för sig. Men inne i byn vill jag inte dom ska vara.

Det sa Anna Olofsson som var ute och gick med dottern Ellie i barnvagnen.

– Skulle vargarna bli kvar inne i bebyggelsen måste man försöka skrämma bort dom och i sista hand skjuta dom.

– Men särskilt orolig är jag inte, sa Anna.