Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lillhärdalsbo: Det här är dödsstöten för bygden

I diskussionen om vindkraft i Lillhärdal har den negativa sidan hörts och synts mest. Men det finns också många som är positiva till vindkraften.

Många Lillhärdalsbor och fritidshusägare i Lillhärdal är glada att det inte blir någon vindkraft i Lillhärdal. Men många är också besvikna.

– Jag vill att Härjedalens kommun ska utvecklas. Nu blir det ingen vindkraft samtidigt som Fortum ska flytta till Stockholm. Vi tackar nej till både arbetsplatser och bygdepengar. I stället vill de satsa på vildmarksturism, men det är väl inga markägare som vill låna ut sin mark till det? Dessutom äger ju Bergvik skog 72 procent av all mark här i Lillhärdal, säger en som bor i Lillhärdal och vill vara anonym.

– Det är på tok att Härjedalens kommun tackar nej till en massa arbetsplatser, säger han.

Han menar också att f öreningen för Småskalig Vindkraft inte riktigt gått ut med sanningen.

– På deras hemsida står det att Rabbalshede ska bygga 450 vindkraftsverk men det är inte sant, det är till en början 20 snurror och maximalt 101 vindkraftverk de ska bygga, säger Lillhärdalsbon.

Gunilla Hedin,(S), sitter i kommunledningsutskottet, KLU, och röstade för att vindkraft i Lillhärdal skulle finnas med i översiktsplanen för vindkraft.

– Men jag måste ju lyssna på alla de här yttrandena. Det jag ville var att behålla ett område i Lillhärdal som man kunde pröva, säger hon.

– Föreningen för Småskalig vindkraft i Lillhärdal har verkligen lyckats mobilisera mycket människor. Sedan har man ju sett att en del föräldrar skrivit på för sina barn som är fem år, säger hon.

– Ja - sidan har inte riktigt förstått att samla ihop sig. Det finns en lista med 144 namn där ingen vågade skriva under. Folk blir skrämda. Jag har fått så mycket skit för att jag varit för vindkraften och det ser folk, säger Gunilla Hedin.

Vd:n för Rabbalshede, Thomas Linnard, skriver i sitt samrådsyttrande:

– Tyvärr har ett motstånd mot vindkraft i Lillhärdal väckts, baserat på många felaktigheter. Felaktigheterna gäller både förnybar energiproduktion i en generell bemärkelse och Rabbalshede Kraft som företag. Rabbalshede Kraft respekterar självfallet att alla inte delar vår åsikt och i stället anser att vindkraften varken är vacker eller miljövänlig. Men vi vill understryka att vi inte samtycker till hur motståndet skött sitt agerande med osaklig information och agerande, skriver han.

Han skriver också att de arbetar aktivt för att lokala arbetstillfällen ska uppstå. Generellt kan man säga att fyra vindkraftverk skapar ett årsarbetstillfälle. För den planerade vindkraftsparken i Åndberg innebär huvudalternativet därmed att 25 årsarbetstillfällen skapas.

– Vi ser gärna att lokala entreprenörer deltar i upphandlingen vid byggnation; folk som röjer skog, gjuter fundament och bygger vägar, vilket är den delen av byggnationen som är mest tidskrävande.

Själva monteringen av verken kommer vindkraftsleverantörens egen specialutbildade personal att göra. De har för avsikt att själva äga och driva parken och planerar att öppna ett lokalkontor och anställa personal under driftstiden, skriver de.

16 juni ska kommunstyrelsen besluta om hur vindkraften i översiktsplanen ska se ut när förslaget ska ställas ut. Efter utställningstiden planeras för ett beslut i kommunfullmäktige 24 november.