Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lillasyster: Bara att jobba vidare

/
  • Anna-Maria kan intyga att skyttet varierar för både henne och storebror Mattias .Foto: Ulrika Andersson

Vissa är alltid stabila i skyttet. För andra går det upp och ner. Exempelvis för Anna-Maria Nilsson som efter sin suveräna stafettinsats fick se brorsan Mattias hantera bössan som en lattevisp.

Annons

– När det går tungt gäller det att söka trygghet i vissheten att man egentligen bara kan jobba vidare, säger Anna-Maria.

Själv är hon den förste att erkänna att skytteresultaten för både henne och Mattias pendlat alltför mycket från tävling till tävling.

För sin egen del hoppas hon nu att hon hittat rätt.

– Vid den senaste sprinttävlingen och så nu i Ruhpoldings stafett har självförtroendet, vilket det väldigt mycket handlar om, kommit tillbaka.

Damernas stafettinsats – som slutade i en storstilad tredjeplats efter att först Sofia Domeij på första sträckan gjort sin bästa insats i världscupen någonsin, Helena Jonsson och Anna Carin Olofsson-Zidek gjort ”vad dom ska” på mellansträckorna och Anna-Maria avslutat som säkerheten själv – firades faktiskt lite extra i förläggningen på kvällen.

– De tjejer som inte åkte hade lagat till en god middag och plussat på med en nybakad kladdkaka. Dessutom unnade vi oss faktiskt ett litet glas mousserande vin var.

Extra nervöst att åka slutsträckan?

– Lite nervöst givetvis, men mest stimulerande. Skönt också att inför det stående skyttet veta att jag hade så bra marginal bakåt att jag inte ens hade behövt skjuta fullt.

Nu gjorde Anna-Maria det.

Trots att hon hittat tillbaka till skjutformen utan att lyssna på alla råd hon fått.

– Jag vet att det har funnits mycket kritik och att folk tycker och tänker och rakt ut undrar varför jag inte skjuter fullt hela tiden.

– Många hör faktiskt av sig, i bästa välmening givetvis, och har synpunkter på hur jag ska hålla bössan, hur jag ska tänka och så vidare.

– Även om jag inte precis kan säga att jag har någon nytta av de råd och synpunkter jag får så är det faktiskt uppmuntrande att veta att vårt tävlande har en så stor genomslagskraft att folk verkligen engagerar sig.

Skyttet är en del. Din åkform?

– Jag har inte tagit något jättekliv, men det går framåt hela tiden. Det kanske inte märks för tv-tittarna om dom jämför med Magdalena Neuner och dom allra bästa men jag är helt klart på gång även i det fallet, samtidigt som det måste konstateras att konkurrensen i år är tuffare än någonsin eftersom många nya starka åkare klivit fram.

Damlagets chanser i VM-stafetten?

– En pallplats är möjlig om vi liksom nu lyckas bra alla fyra.

Mer läsning

Annons