Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lillänge utarmar centrum

Annons

Vänsterpartiet har länge varit motståndare mot utbyggnad av externa köpcentra.

Mot bakgrund av att handlarna i Östersunds kommun tar strid mot planerna på en kraftig utbyggnad av handeln i Odenskog vill Vänsterpartiet göra följande uttalande:

Vänsterpartiet Jämtlands län står bakom kravet på att stoppa utbyggnaden av handeln i Lillängeområdet. Större köpcentra utarmar inte bara stadens centrum, utan också den kringliggande landsbygden och resten av länet.

Det är ett problem om tillväxten i köpcentra sker på bekostnad av den handel som nu finns mer utspridd. Den politiska majoriteten i Östersunds kommun hävdar att nyetableringar i köpcentra ger fler jobb. Sanningen är snarare den motsatta: I stora varuhus säljer varje anställd för fler miljoner än vad som är fallet med flera mindre butiker. Vinsten riskerar att försvinna ut ur länet eftersom de större varuhusen nästan undantagslöst har sina huvudkontor utanför länet. Andra anledningar till att vi anser att det är fel att utöka externa handelsområden:

# Bilåkandet ökar, vilket leder till miljö- och klimatförstöring. För Lillänges del innebär förslaget till utbyggnad dessutom att en bullervall tas bort, liksom viktiga grönområden. Det innebär att boendemiljön på Körfältet väsentligt försämras.

# Tillgängligheten för personer som av olika skäl inte kan eller vill ta bilen – till exempel funktionsnedsatta, ungdomar, gamla eller de som inte har råd att ha bil – är sämre i externa köpcentra än i stadskärnan.

# Våra skattepengar ska inte gå till att bygga nya tillfarter och rondeller till stora varuhus, de ska istället satsas på utbyggd kollektivtrafik.

Vänsterpartiet arbetar för tätorter och bostadsområden som är attraktiva och välkomnande, och för en stadskärna där alla har god tillgång till butiker och kultur.

Vi uppmanar även andra politiska partier och organisationer att stödja kravet på ett stopp för vidare utbyggnad av handel i Lillänge. 

Vänsterpartiet Jämtlands län

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel