Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Lill-Jösse" tar plats i Jämtland Basket

"Lill-Jösse" tar den tionde platsen i årets Jämtland Basket.

– "Mike" är en go gubbe och precis den spelare vi behöver, säger Pontus Frivold om Mikael Jönsson.

"Den nye Jösse", som vissa vill kalla honom, fanns med i Jämtlands ligatrupp redan 2010/11, men har därefter haft problem med knäskador.

I fjol var han tillbaka, då i Jämtland U, där han var lagets kanske mest nyttiga spelare.

Nu är Mikael redo för en ny satsning på ligan och Jämtland, något som gör Pontus Frivold mycket glad.

– Jätteskönt! Mike är en lokal grabb och en hårt arbetande spelare vilket är precis den karaktär som vi letar efter och den spelartyp vi behöver.

Jämförelsen med Jämtlandslegendaren Roger "Jösse" Lilliesköld är något som Frivold köper direkt.

– Precis! Mike är inte lika bra än, men han är, som vi kallar det i Göteborg, en go gubbe. Han tjurar inte, är inte avundsjuk och sprider energi.

• På smygstarten i fredags beskrev du att Mikael har ett av lagets bästa skott. Är det så?

– Ja, han är en väldigt bra skytt. Han spelar som en stor spelare, på position 4, fastän han bara är 192 centimeter. Han spelar oerhört tufft försvarsspel. Sätter ut armbågarna.

En annan likhet med Roger Lilliesköld är Mikael Jönssons hängivenhet, proffsighet och överlåtelse till att spela basket.

– Han jobbar heltid, gymmar innan han går till jobbet och tränar sedan på eftermiddagarna. Han är oerhört seriös.

Mikael själv skrattar gott åt jämförelsen med "Jösse". Men han medger att det kan vara tufft att jobba heltid och träna två pass om dagen.

– Ja, det är tufft att ligga på topp, säger han med ett nytt skratt.

• Du gjorde ligadebut redan 2010 – vad har hänt sedan dess?

– Jag spelade bara fram till januari. Sedan slet jag av korsbandet i det högra knäet. Därefter hade jag två säsonger där jag var tillbaka och spelade division 2 med Jämtland.

Anledningen till att han vill tillbaka är enkel.

– Jag känner att jag inte är färdig med ligan än.

Efter en träningsfylld sommarperiod är Mikael redo för comeback. Det märks att han trivs. Spelglädjen lyser om honom.

– Det har gått bättre och bättre. Det är också skön sammanhållning i laget. De två nya amerikanarna och dansken är sköna killar.

• Hur tror du det kan gå i år?

– Ganska bra. Potentialen finns där. Vi behöver bara spela ihop oss.

Jämtlandscoachen nästa steg i truppbygget är att identifiera ytterligare två eller tre spelare. De som är aktuellla är Anton Boethius, Max Tandberg, Samuel Mukooza, Gustav Göransson och Serabilo Boucari.

– Vi hoppas på "Bilo", men han har en nyfödd dotter och ett heltidsjobb.

• Max gjorde en fantastisk insats i träningsmatchen mot Umeå (Jämtland U vann med 70–60 mot nästan hela division 1-laget och satte själv med nära 30 poäng) – det är självklart att han ska ha en av platserna!

– Ja, både Max och Gustav (Göransson) var bra där. Frågan är bara vad Max mår bäst av. Spel i division 2-laget eller vara med oss. Kanske blir det så att vi har en juniorplats i truppen där flera spelare får rotera.