Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lilian Olofsson

/

Konstnären och fotografen Lilian Olofsson avled 19 januari.

Annons

Far var Erland Jonasson i Blåsjön och mor Sanna Andersson, Jormön. De första fem åren levde Lilian på Jormön med Sanna som ensamstående förälder.

När Sanna Andersson och Bernhard Olofsson gifte sig -51, tog Bernhard till sig Lilian som sin egen dotter. Hon växte upp på Jormön i Frostviken med föräldrar, bröder, far- och morföräldrar.

Hon började skolan i Jormvattnet hösten 1952. Efter sjuan gick hon hushållsskola en termin i Gäddede

Våren 1961 flyttade familjen från Jormön till Järvsand. Som 17-åring var Lilian affärsbiträde hos Gottfrid Sundqvist i Havsnäs.

Lilian flyttade som 18-åring till Stockholm och blev sjukvårdsbiträde på ett antroposofiskt sjukhus. Det ledde till ett livslångt intresse för alternativ medicin.

1965 kom hon till Järvsand och flyttade därefter med resten av familjen till Abborrviken i Strömsund 1966. Därefter gick hon på Hållands folkhögskola i två år.

I slutet av 60-talet utbildade hon sig till fotograf hos Bror Sandmark i Strömsund och arbetade sedan i fotobutiken i tre år.

Lilian kom vid den tiden i kontakt med Vietnamrörelsen och vänsterrörelsen. Hon behöll intresset för politik, människor och kultur livet ut. 1973 flyttade Lilian till Stockholm där hon arbetade som sjukvårdsbiträde på Roslagstulls sjukhus och som frilansfotograf. Hon kom också i kontakt med Beppe Wolgers med fru Kerstin och blev under en tid deras barnflicka.

Lilian träffade tornedalingen Brynolf Tjärner som blev hennes sambo i sex år. De flyttade till Luleå 1978, där deras relation så småningom tog slut. I Luleå arbetade Lilian fortsatt inom sjukvården.

Efter en konstutbildning började måleriet att bli allt viktigare i hennes liv. Intresset för fotografering ledde till att hon under en tid arbetade som polisfotograf. Hon blev också bekant med stadens kulturarbetare och blev i början av 90-talet regissör för Luleå stads sommarfestival.

Våren -93 återvände hon till Strömsund. Där tog man tillvara på hennes erfarenheter och hon blev bland annat ansvarig för författarveckorna i Frostviken. Lilian fortsatte också med måleriet och var aktiv i konstföreningen Galleri Katten. Hon inventerade kommunens konstsamling och hjälpte Strömsunds hembygdsförening i deras inventering av äldre foton.

1994 träffade Lilian Hallviksbon Peter Blomberg och blev sambo med honom. Lilian fick även en högt älskad bonusson, Mikael.

I Hallviken skaffade Lilian sig en målarateljé i skolan och hade även konstutställningar.

Hösten 2003 drabbades Lilian av en aggressiv sjukdom. Trots detta var hon aktiv och positiv, hon hade hela tiden tron på att hon skulle bli bra. Hösten 2009 kom sjukdomen tillbaka. I samband med en mycket svår sjukhusvistelse hösten 2009, bestämde hon sig för att avbryta behandlingen och nöja sig med en stoppmedicin och cortison.

Våren 2010 syntes Lilian tillfriskna, och hon återupptog många av sina aktiviteter.

Lilian bedyrade att hon hade två änglar till hjälp i livets slutskede, sjuksystern Annika från Storsjögläntan, men framförallt den man som hjälpte till med allt på slutet, sambon Peter.

Lilians sista önskan var att hennes aska skulle strös över Jormsjön, livscirkeln skulle vara sluten.

Brodern Lars-Olov Olofsson

Mer läsning

Annons