Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lika och olika, vilda och milda

/
  • Mikael Rahms och Jonas Karlssons konsertföreställning ”Vilt och milt” pendlar mellan humor och allvar – och det gör även samtalet i soffan hemma i Jonas lägenhet i Optand. Foto: Henrik Flygare
  • ”I Jonas har jag hittat den kollega jag letat efter så långe. När han jobbar ger han allt”, säger Mikael Rahm.
  • ”Jag såg Mikael på Storsjöteatern när han tog emot LT:s kulturpris och tänkte direkt att honom vill jag jobba med”, säger Jonas Karlsson.

Väldigt olika men ändå på samma våglängd. Jonas Karlsson och Mikael Rahm har hittat varsin själsfrände i varandra.

I kväll ger de en överlevnadskonsert i Ovikens gamla kyrka.

Annons

Att överleva handlar bland annat om att få ihop till brödfödan. Mat för dagen och tak över huvudet behöver en kulturarbetare precis som alla andra. Men att vara frilansande konsertorganist respektive skådepelare i södra Norrlands inland och fjälltrakter är ingen lysande affär. Går man dessutom och får cancer och de sparsamma inkomsterna byts ut mot en ännu sparsammare sjukpenning ligger man illa till.

Mikael Rahm fick cancerbeskedet för en dryg månad sen och hade väl tänkt lägga ner arbetet i väntan på behandlingen, som snart drar igång på regionsjukhuset i Umeå. Men nu har han tillsammans med Jonas Karlsson bestämt sig för att genomföra ytterligare en kyrkokonsert i den planerade serien om åtta som duon fått stöd till av Sensus och Länskulturen.

– Det här blir den fjärde konserten. Tidigare har vi framträtt bland annat i Strömsund och i Aspås, där vi fick stående ovationer, berättar de.

”Vilt och milt” har de kallat programmet, där Mikael läser egna och andras texter om tillståndet i världen och Jonas improviserar över allt ifrån Bach till Beatles.

I anslutning till kvällens konsert blir det också ett litet skivsläpp.

– Häromdagen var jag i studion hos Gustav Hylén i Revsund och spelade in ”Natta”, en vaggvisa från Jämtlandsfjällen av Alan Kristensson som är alldeles underbar. Jag kände att jag bara måste göra det nu. Jag vet ju inte var min röst är om en månad, säger Mikael.

Hans cancer sitter i tungan och den kommande strålbehandlingen kan ge såväl domningar som besvärande förändringar av salivutsöndringen. Sedan blir det operation, en operation som kommer att utföras i omedelbar närhet till stämbanden. Så hur det kommer att gå med skådespelare Rahms viktigaste arbetsverktyg, rösten, är han i dagsläget osäker på.

Säker är han dock på att överleva.

– Det kommer att går bra. Den förtröstan har jag. Vart den kommer ifrån vet jag inte men den finns där.

Och vad gör du om du måste byta bana?

– Om jag blir stum kommer jag att måla i stället. Och skriva. Jag gör ju en hel del egna texter och kan jag inte framföra dem själv i fortsättningen så kan kanske någon annan göra det.

Att skriva är viktigt också för Jonas Karlsson. Under åren som musikskribent på LT vässade han sin penna och i dag skriver han på en bok tillsammans med mediet Birgitta Öz. Han hyser gott hopp om att få den utgiven:

– Det finns alltid efterfrågan på böcker om andliga frågor.

Intresset för andlighet är en av de saker som förenar Mikael Rahm och Jonas Karlsson. Samtidigt ger de båda ett väldigt jordnära intryck. För Mikael är det ett måste att få vara nära naturen och släktgården hemma i Funäs, Oviken. Jonas gillar att meka med bilar och reparerar själv sina orglar. Och samtidigt som de alltid brunnit för kulturen så har båda en bakgrund som väldigt aktiva idrottare, Mikael som simmare och Jonas som skidåkare.

Det som främst gör det så roligt och givande att jobba tillsammans är att de båda är villkorslösa i sitt konstnärsskap, säger de.

– Vi kräver allt av oss själva och varandra. När vi jobbar släpper vi allt annat.

Och även om de båda funderar över alternativa sätt att försörja sig i framtiden så aktar de sig helst för mångsyssleri. Vill man förbli riktigt bra på det man gör kan man inte splittra upp sig för mycket, menar de.

– Man måste vara trogen sitt mål fast man bor i skogen, säger den pratsamme Mikael Rahm. Och den mer tystlåtne Jonas Karlsson nickar instämmande.

Annons