Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lika kvalité till lägre kostnad

Skillnaderna mellan ett privat och ett kommunalt drivet äldreboenden i Östersund håller på att jämnas ut.
Men det finns skillnader och de stavas lägre kostnader.

Annons

Under onsdagen presenterades den andra delrapporten i den jämförande studien mellan ett privat, Vardaga, och ett kommunalt äldreboende i Östersund kommun som ligger på Skogsbruksvägen.

I studien tittar man på hur de boende upplever sitt boende, hur personalen upplever sin arbetsplats och sist ekonomin. Delrapporten visar att det inte är några skillnader i hur personalen eller de boende upplever sin situation vid det kommunala eller privata. Däremot återfinns skillnaden i ekonomin.

– Kommunens boende har god kvalité men hos Vardagas visar man att det går att ha likvärdig kvalité men lägre kostnad, säger Lars Linjedahl.

När kommunen gjorde upphandlingen med Vardaga hade de redan en 15 procent lägre kostnad än kommunen. Den skillnaden häger alltså fortfarande kvar

Riskerar det här att bli ett sprinter lopp nu. Vem kan bedriva ett äldreboende till lägsta pris?

– Nej absolut inte. Vardaga fick det här för de skulle klara det för en lägre kostnad men också att de skulle hålla en god kvalité. Det är inte en jakt på pengar.

Hösten 2015 kommer slutrapporten av studien.