Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lika boenden med olika drift jämförs

Ger offentlig eller privat äldreomsorg mest och bäst äldreomsorg för pengarna? Forskare gör nu en ansats till att besvara frågan i en studie.

Annons

– Den tydligaste skillnaden vi ser i de här preliminära resultaten är att nöjdheten hos personalen är större på boendet i kommunens regi, säger Fredrik Eklund från Nordic health group, som varit med och gjort studien.

Redan under upphandlingen klargjorde Östersunds kommun att man ämnade göra en jämförande studie mellan de två identiska äldreboendena. Det ena skulle drivas i kommunal regi och det andra i privat.

– Vad vi känner till så är det här den första studien i sitt slag, säger Fredrik Eklund.

Det blev dåvarande Carema, numera Vardaga, som tog hem upphandlingen. Företaget meddelade då att budet var strategiskt lågt, för att få ingå i forskningsstudien. Alltså är det inte samma vinstkrav på enheten i Torvalla som på andra enheter i företaget.

– Skillnaden i ersättning, den summa som boendena får från kommunen, är ungefär 200 kronor per brukare per dygn, säger Andreas Karlsson, (C), ordförande i Vård- och omsorgsnämnden i Östersunds kommun.

Mätningen som delrapporten grundar sig på gjordes under sista kvartalet 2013. Ytterligare två kvartalsmätningar ska göras innan forskningsprojektet kan slutrapporteras.

– För oss politiker får vi efter den här studien äntligen någon form av vetenskapligt beslutsunderlag, säger Andreas Karlsson. Tidigare har vi fått gissa oss fram.

Faktorerna som studien tittar på är kvalitet, arbetsvillkor och ekonomi. Den enda statistiskt säkerställda skillnaden så här långt in i studien är nöjdheten hos personalen.

I fråga om kvalitet visar studien så här långt att Vardaga levde upp till de parametrar som satts upp bättre än sin kommunala tvilling.

De olika ekonomiska förutsättningarna för de två boendena, med differentierad ersättning, gör att personaltätheten är lägre hos Vardaga än på boendet i kommunal regi.

Slutresultatet av studien, som löper under 2013 och 2014, presenteras nästa vår.