Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ligan tog ut pengar med tejp

Kvinnan trodde det var fel på bankomaten när hon försökte ta ut 100 kronor. Sedeln fastnade i klistrig tejp och hämtades senare av en person som misstänks ha stulit den.

En tidigare kund som besökte samma bankomat knappade in ett uttag på 300 kronor, men inga pengar kom ut.

Tysk ingenjörskonst och säkerhetstänkande hos tillverkaren hade satts ur spel.

Pengarna fastnade i stället på insidan med hjälp av klister, tejp och en list av metall.

Händelserna ingår i ett åtal som omfattar grov stöld av pengar i tio fall och fyra stöldförsök. I samtliga fall har bankomater manipulerats.

Rättegången mot tre misstänkta män började på måndagen. Under inledningen erkände en av dem, en 30-åring, ett stöldförsök i Jönköping:

– Jag gjorde en list och satte upp den på apparaten, sa 30-åringen.

Men kvinnan som skulle ta ut 100 kronor från bankomaten, sedan 30-åringen satt upp listen, drog i metalluckan när pengarna inte kom ut.

– Vi fick med oss en metallbit och sedlar med lim från bankomaten, förklarade kvinnan som hördes via telefon i rätten.

– Men jag såg ingen skillnad överhuvudtaget på automaten. Den såg ut som vanligt.

Hon råkade ut för så kallad cashtrapping där en metallist, som ser ut att höra till bankomaten, hindrar sedlarna från att komma ut. De misstänkta har kommit över mellan 100-1 000 kronor vid varje uttagstillfälle, enligt åtalet.

30-åringen som inledde med att erkänna ett brott var noga med att inte blanda in någon ytterligare person utöver honom själv. Resan till Sverige gjordes via Finland med två av männen i bilen. Den tredje skulle de träffa i Sverige.

– Jag har varit borta från Rumänien i tio år och begått brott lite varstans, sa 30-åringen.

En medåtalad 26-årig bror till 30-åringen nekade till brott och sade sig inte ha planerat något brott, eller känt till att brott planerades, mellan männen.

Åklagare Sune Andersson ifrågasatte det och hänvisade till att mannen blivit fotograferad utanför bankomater vid en rad händelser, samt att list och tejp hittats i deras bil.

Polisen har gjort en karta som de anser visar var männen slagit till och manipulerat bankomater. Ett stort antal bilder från bevakningskameror och uppgifter om mobiltelefontrafik ska visa att de agerat tillsammans under resan.

När männen åkte fast i Ytterån hittades i deras bil tejp, klister, och metallist av den typ som beslagtagits från en riggad bankomat i Järpen.

Under polisförhören tillfrågades en av männen om han har någon adress i Sverige och svarade att polisen inte ska leka med honom, samt att han har rätt att resa och åka vart han vill. Han uppger vidare att han inte behöver ha någon adress i Sverige eftersom han har en i Rumänien.