Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Licensjakt på varg - ett av Moderaternas vallöften

Moderaterna i länet vill tillåta licensjakt på varg. Ingen föryngring ska tillåtas i Jämtlands län.
– Vargen begränsar folks vistelse i naturen, säger riksdagsledamoten Saila Quicklund.

Lättnader i strandskyddet, endast grannmedgivande vid om– och tillbyggnad, allas rätt till regelbunden postgång och att hästsport ska likställas med andra idrotter.

Lägg till schemaläggning av läkare, ambulansen åter till Backe och satsning på den patientnära personalen.

Det är några frågor som länsmoderaterna går till val på. Under tisdagen presenterade Christer Siwertsson, Saila Quicklund och Susanne Wallner sitt valmanifest.

Mycket handlar det om landstingets verksamhet som nu går in i Region Jämtland Härjedalen med stora underskott.

– Ordning och redan i ekonomin är den viktigaste frågan, säger Christer Siwertsson, som hävdar att landtingens chefsavtal och en översyn av administrationen är av största vikt.

– Vi kommer inte att säga upp någon administrativ personal, vi har en hög medelålder så jag tror det går att lösa med naturlig avgång, säger han.

– Det är inte vettigt att vi har två tjänstemän på varje läkare, det är fler än de har inom Stockholms läns landsting.

Moderaterna vill också prova på gränsöverskridande sjukvård så att de som bor i västra Härjedalen kan få tillhöra Röros och Tynsets sjukhus i stället för Östersunds.

Schemaläggning av läkarna på sjukhuset är också en viktig fråga för Moderaterna, av arbetsmiljö– och patientsäkerhetsskäl.

– Vi säger även att ingen föryngring av varg ska ske i Jämtlands län, säger Saila Quicklund. Vargen begränsar folk som vill vara ute i naturen, här behövs hårdare tag.

– Vi måste underlätta för hemvändare genom lättnader i strandskyddet och påverka bankerna så det går att låna för att bygga i glesbygd.

Saila Quicklund säger också att nu finns det 100 miljoner för att bygga Stora helvetet då vill hon skynda på processen.

En annan fråga som hon brinner för är hästnäringen.

– Det är tufft när utländska spelbolag konkurrerar utan att ge tillbaka någonting till näringen, säger hon. Det måste till en licens på lika villkor. Jag har också bildat en travklubb i riksdagen där alla, förutom Vänstern och Centern ingår. Syftet är att hästsporten ska likställas med andra idrotter.

Dessutom vill länsmoderaterna att studielån ska avskrivas för bristyrken. Jobbar exempelvis en läkare i länet får han studielånen avskrivna under den tiden.

Läs mer:

Varg i renskötselområde