Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Libyen, asylrätt och smugglare

Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström, ansvarig för inrikesfrågor alltså bland annat polissamarbete och invandring, var i går i Libyen tillsammans med sin tjeckiske kollega Stefan Füle, som ansvarar för utvidgning och grannskapspolitik. De båda slöt ett avtal för EU:s räkning som ger Libyen 500 miljoner kronor och som lär få kritik. Libyen har nämligen inte skrivit under FN:s flyktingkonvention. Malmström försvarar sig med att nu när Libyen har skrivit på samarbetsavtalet, så nämner de för första gången frågan om internationellt skydd, utsatta grupper och grundläggande rättigheter, vilket i sig är ett framsteg säger hon. Jag tror också att det är ett steg i rätt riktning.

Dessutom är situationen på södra Medelhavet outhärdlig. Flyktingsmugglare skickar ut desperata människor i små båtar. Nu har visserligen strömmen minskat till en rännil redan genom att Italien stängt gränserna och beslutat att återsända båtar från Libyen till Italien direkt till Libyen. Därmed prövas inte asylrätten för de flyktingar som befinner sig i båtarna.

Det i sin tur strider mot asylrätten och är oacceptabelt. Det är ändå svårt att invända emot att något görs, så länge alternativet är denna flyktingsmuggling. Om Libyen genom avtalet med EU kan förmås att behandla flyktingarna anständigt, och om EU i förlängningen kan erbjuda en möjlighet att söka asyl på landbacken i Libyen, så kanske asylrätten – denna livsnödvändiga rättighet – kan skyddas även om smuggelbåttrafiken till det som kritiker ofta kallar Fästning Europa upphör.

Den slovenske filosofen Slavoj Zizek skriver i DN om hetsen mot romer och populismens frammarsch i EU. Han varnar med fog Socialdemokraterna för att omfatta det han kallar – "ett rimligt invandrarfientligt skydd" – för att motverka rasism. Han kallar sånt ett barbari med mänskligt ansikte och en återgång "till det hedniska privilegierandet av den egna stammen". Kanske skulle han anse att detta inlägg och EU:s Libyenpolitik är ett sådant exempel. Men i detta fall har jag svårt att se ett alternativ.