Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LG Optimus 7 i test

Snyggt, nytt och riktigt roligt att använda.

Snyggt, nytt och riktigt roligt att använda. LG har bidragit med kameraprogram och extrafunktioner, men det årder ingen tvekan om att det är Windows Phone 7 som glänser.

I Windows Phone 7 har Microsoft satt höga krav på tillverkarna. Minst fem megapixel i kameran till exempel, vilket gjort att telefonerna ser förvillande lika ut och fått i stort sett identiska funktioner.

Panoramafunktionen för fotografier är en av de saker som faktiskt skiljer LG Optimus 7 från andra mobiler med Windows Phone. Annars är ju telefonerna på grund av Microsofts specifikationskrav väldigt lika. Som extrafunktion fungerar panoramafunktionen bra. Den finns tillgänglig både som egen applikation i startskärmen och som genväg från kameramenyn när man är där. Den får alltså integrera sig direkt i kameramenyn. Att ta själva panoramabilden är ovanligt enkelt du trycker bara av första bilden och sveper sedan sakta med mobilen i den riktning du vill panorera. En transparent skugga visar hur du ska hålla telefonen och resultatet blir riktigt bra.

Det är förutom på själva hårdvaran alltså via olika appar som tillverkarna har chans att särskilja sina windowsmobiler. Microsoft säger att alla telefoner med Windows Phone 7 ska ha minst fem megapixel, autofokus och fotolampa och det är precis vad man hittar i LG Optimus 7. Kameraknappen är fysisk och sitter på sidan av telefonen som på alla lurar med Windows Phone, men inställningsmöjligheterna har LG byggt på, så det går att anpassa bilden lite mer än vanligt. Fotolampan gör att du kan ta bra bilder även i lite sämre belysning och videoinspelningarna gör du i HD-upplösning och widescreen.

LG har utöver kameraprogrammen och inställningarna även lagt till en applikation som använder det som kallas augmented reality, eller förstärkt verklighet. Genom kamerans sökare kan man få reda på var till exempel de närmaste restaurangerna, tågstationerna, bar, bank, shopping eller polisstationerna ligger. Informationskällan är Google, men där märker man att inte särskilt många restauranger eller andra platser finns inmatade och precisionen är inte den bästa om man ger sig på att navigera till stället enbart via denna app.

I telefonen finns även Bing Maps som jag av rent estetiska skäl är barnsligt förtjust i. När man zommar in i tillräckligt närgången gatunivå så finns en effekt som om man flyger ner genom ett molntäcke när det växlas från kartbild till sattellitbild. Man kan på kartan se sin egen position och man kan växla om man vill mellan sattellitbild och kartvy, men särskilt mycket mer går tyvärr inte att göra. Man kan inte söka efter adresser och man kan inte få vägbeskrivningar eller någon annan typ av navigation, så där är kartprogrammet i Windows Phone 7 betydligt mera begränsat än Google Maps i Android och Iphone.

Att komma igång med Optimus 7 är precis så enkelt som det ska vara. Man använder ett Windows Live-konto för att starta. Har du Hotmail, Windows Live chat eller någon annan Microsoft-tjänst är det alltså ett konto du redan har och dina kontakter synkas direkt till telefonen. Nästa steg är att ange Facebook-konto så samlas även de kontaktuppgifterna i telefonen. Facebook-konto påminner telefonen mig om, så jag får leta lite innan jag hittar platsen i menyn där jag kan lägga till andra konton, men där finns även Google-konto och när det är inmatat får jag så väl kontakter som e-post och kalender även därifrån inlevererat konstant och synkat till telefonen. Precis som många andra pekskärmsmobiler och smartphones idag så är alltså telefonen i hög grad uppdaterad via nätet. Det finns ändå ett synkprogram för att föra över till exempel musik från dator till telefon och foton du tar från telefon till dator, men det återkommer jag till.

Har du tidigare haft en telefon med gamla Windows Mobile finns i stort sett inga likheter. Microsoft har börjat helt från noll och byggt ett helt nytt system. Första intrycket är att det är väldigt snyggt och enkelt. Formen är avskalad och baserad på starka rena färger med stora tydliga typsnitt och det här positiva första intrycket tycker jag håller i sig. Den största behållningen är hubbarna där information från flera olika källor samlas på ett ställe. Det finns en hubb för dina kontakter, en för bilder och en för musik. Hade Microsoft varit duktigare på att knyta olika sociala tjänster till sig så hade det varit ännu bättre, men nu hittar vi i alla fall Facebok och Microsofts eget Windows Live samlat här. Twitter saknas och det är tydligen för att Microsoft ännu inte har ett avtal för att kunna integrera det. För Twitter får man istället ladda ner någon specifik och separat app.

På samma sätt som kontakter, oavsett om de kommer från telefonens lagring eller nättjänster samlas i en hubb finns bilder på motsvarande sätt i bildhubben. I bildhubben hittar jag därför foton jag tagit med kameran, bilder från mitt Facebook-konto och gamla bilder jag knappt visste om, men tydligen laddat upp till mitt konto hos Microsofts Windows Live.

Med det nya systemet Windows Phone 7 är det naturligt att mycket handlar om själva menysystemet och hur det fungerar med appar och andra funktioner. Ska man kort titta på själva telefonen den huvudsakligen i plast, men med batterilucka i metall som ger lite mer stadga och stil till hela konstruktionen. Skärmen var jag mycket nöjd med i början av testperioden. Både bild och film visas fint och responsen är bra. Det händer visserligen, men det är sällan som jag tvingas trycka två gånger för att den ska reagera och det går fint även att skriva på tangentbordet. Telefonen hänger med i mitt skrivtempo, vilket inte alltid är fallet med alla pekskärmsmobiler. Det är bara när jag jämför med den Samsung Omnia 7 min kollega testar som skärmen i LG-luren tycks ha en grå plastfilm över sig. Samsung och dess skärm är betydligt skarpare med klarare färger och svart som verkligen är svart och inte grådaskigt.

När man startar telefonen för första gången så får man faktiskt direkt en försmak på det intuitiva upplägget. När man nuddar skärmen hoppar startbilden till och man får en liten försmak på startskärmen som visar sig där bakom. Det känns helt logiskt att man ska svepa upp över skärmen för att komma förbi låset. På samma sätt får man ledtrådar inne i hubbarna och apparna om att mer innehåll döljer sig (ofta) till höger för den som sveper med fingret dit.

Jag råkar ut för en del problem när jag ska synka LG-telefonen mot en dator, men de tycks mest bero på att jag är tidigt ute, innan telefonen officiellt finns i handeln och att allt därför inte är på plats. Den första windows-datorn visar blåskärm när jag ansluter telefonen och den andra lyckas inte hitta rätt drivrutiner. Tredje gången går det bättre och jag kan ladda ner Zune-programmet för att synka musik mellan dator och telefon. Utseendet på det programmet är väldigt likt systemet i telefonen så det är lätt att känna igen sig. Där kan man välja musik, filmer och då går det även att synka trådlöst via wlan förutsatt att man har strömsladden i.

Inför lanseringen av Windows Phone 7 var det lite oklart om Marketplace, Microsofts egen butik med program skulle vara tillgänglig och det är först efter att ha angivit en adress och postnummer i Storbritannien som jag lyckas skapa ett konto och sedan ange mitt kreditkortsnummer för att handla musik och appar. Xbox Live som skyltas iögonfallande på telefonens startskärm stöds heller inte i Sverige och språket i telefonen är engelska, inte svenska. Det går dock att ställa in så att datumformat blir i svenska och man därför välkomnas av dagens datum i svenskt format med svenska datum. Åäö har dock inga egna knappar på tangentbordet på skärmen och det finns ingen svensk rättstavning eller ordkorrigering. Du får trycka och hålla in a eller o och vänta någon sekund för att få fram knapparna för åäö. Att telefonen inte gissar och korrigerar svenska ord innebär för min del att kanske var tionde bokstav blir fel om man skriver med lite tempo, så man får koncentrera sig för att få det helt rätt, eller gå in och korrigera i efterhand.

Man kan onekligen dra slutsatsen att Microsoft gjort en riktig satsning när man börjat från början och skapat Windows Phone 7. Det är en fröjd att använda; snabbt och enkelt. Jag tror helt klart att hubbarna med information samlat på ett ställe är helt rätt väg. Däremot känns delar av systemet ofärdigt. Bristen på multitasking är en stor brist, särskilt som Microsoft numera är det enda smartphonesystemet som saknar den funktionen. Man saknar möjligheten att enkelt hoppa mellan applikationer. Tillbaka-knappen som ska sköta förflyttningen mellan olika funktioner blir i praktiken väldigt svår och ofta blir det många steg för att hitta rätt. Hur programutbudet i Marketplace utvecklar sig är också en oerhört viktig faktor för om Windows Phone 7 ska bli en flopp eller succé. Den saken är ännu för tidigt att säkert uttala sig om.

Frågor & svar

Hur fungerar flera program samtidigt?
Multitasking av nedladdade program stöds inte av Windows Phone. Ibland frågar program om tillåtelse att köras även när skärmen är låst, men grundregeln är annars att programmet går i viloläge och tar några sekunder att återuppliva efter att du låst upp skärmen igen.

Vad säger du om materialet?
Telefonen i sig är helst i plast och andas inte lyx.

Hur bra är skärmen?
Jag är nöjd och det händer bara sällan att jag måste trycka två gånger för att den ska reagera.

Alternativ

Samsungs Omnia 7 även den med Windows Phone 7 är lite dyrare men har betydligt bättre skärm.

Mer om systemet i telefonen kan du läsa i vårt utförliga test av Windows Phone 7, som du kan läsa om du klickar på denna länk.


/Erik mörner

mobil.se