Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lexbase stängt av säkerhetsskäl

Tre dagar efter lanseringen hackades Lexbase och tusentals personuppgifter ska ha läckt ut på nätet.

Bahnhof, som hyrt ut serverplats till Lexbase, har nu stängt ner databasen på grund av säkerhetsproblem.

– Vi fick en rapport från vår teknikavdelning som säger att säkerhetsluckorna på Lexbase har som konsekvens att kontokortsuppgifter från folk som köpt domar kan vara på vift, säger Jon Jordås, kommunikatör vid Bahnhof, till TT.
Då hade Lexbase, vars affärsidé är att låta användare söka och hämta hem domar, stängts på onsdagskvällen.
Tidigare på dagen uppgav dn.se att de fått en fil med över 100 000 poster med personnummer och medborgarskap som hämtats från Lexbase. Computer Sweden har fått en demonstration om hur alla domar kan laddas ned utan att betala.
"Starka indikationer"
Jordås säger att han inte helt säkert kan säga att någon fått kortuppgifter stulna.
– Men vi har starka indikationer på att det är så.
Jordås säger att det pågått hackerattacker mot sajten hela onsdagen, men att de eskalerat på kvällen.
TT: Upptäckte ni det här eller slog Lexbase larm?
– Det var vi som upptäckte det. Vår teknikavdelning upptäckte att de här hackerattackerna var så allvarliga att vi gjorde bedömningen att för att skydda de här personerna som köpt domar gjorde vi en nödstängning.
Han säger att Bahnhof ännu inte lyckats nå en företrädare för Lexbase. De som lämnat betalinformation hos Lexbase uppmanas att kontakta Lexbase och/eller sin bank.
Komplicerad lagstiftning
Kriminologen Leif GW Persson ser uppenbara problem med att uppgifterna läckt ut:
– Klart det är problematiskt och en massa integritetsproblem. Det är inte till gagn för någon, möjligtvis för de som fiskar i vissa "politiska vatten", säger han till TT.
Samtidigt tror inte statsminister Fredrik Reinfeldt att en grundlagsändring är rätt väg att gå.
– Det kan finnas anledning att titta på det i en framtida utredning men det kommer att visa sig svårt att förändra, av det skälet att det vi talar om är grundlagsbaserade friheter och rättigheter.