Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Levinsgården, vilket klipp, men fortfarande öde

Nyrenoverade Levinsgården såldes billigt och huset flyttades till campingen för att bli värdshus. Fem år har gått, campingen har nya ägare och fortfarande står huset öde.

Annons

För fem år sedan sålde Strömsunds kommun fastigheten Levinsgården till dåvarande ägaren av Gäddede camping. Köpeskillingen var 50 000 kronor. Huset, som strax före affären helrenoverats, flyttades av den nye ägaren till campingen, där det enligt utsago skulle användas som värdshus och restaurang. Samtidigt avstyckades en del av campingplatsen, på udden mot Kvarnbergsvattnet, som tomt för det nya värdshuset.

Den övriga marken, återstoden av campingplatsen, såldes en tid därefter, och olika ägare har avlöst varandra. I juni köpte Lili-Mari Wassdahl och Yngve Jonsson campingen. Den pampiga Levinsgården står kvar på sin privata tomt, vackert belägen vid Kvarnbergsvattnet, men något värdshus har den inte förvandlats till. Huset står öde på en grusplan, med tomma fönster och en del bråte utanför.

– Det ser ganska skräpigt ut, säger Lili-Mari Wassdahl, och det är tråkigt. Folk tror ju att området hör till campingen.

En del av den avstyckade tomten var tidigare uppställningsplats för husvagnar och tält. Därför har de nya campingägarna många gånger fått förklara för gästerna att man inte får stå där eftersom det är privat mark. Gräset har vuxit sig långt, och det ser allmänt ovårdat ut.

Vad händer då med gamla Levinsgården? Huset på den attraktiva sjötomten torde kunna inbringa en bra slant. Ryktesvis har Lili-Mari hört att den är till salu:

– Det sägs också att det är en köpare på gång. Vi hoppas att det blir någon verksamhet där, liknande det som var tänkt.

LT har förgäves försökt att få kontakt med ägaren. Han har bildat bolaget "Kvarnbergsgården AB" där fastigheten ingår. Telefonnumret till bolaget är dock avstängt. Vi lyckas till slut få tag i hans sambo, som lovar att framföra att tidningen vill ha kontakt:

– Jag tror knappast att han vill kommentera det här, men jag har noterat det i alla fall.

Strömsunds kommun köpte senare tillbaka marken, där Levinsgården ursprungligen stod, för fyra gånger högre summa än vad man tidigare sålt hela fastigheten för.