Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Levererar köttet direkt till konsumenten

Förutsättningarna för svenskt jordbruk förändras ständigt. Nya stödmodeller, varierande efterfrågan på en avreglerad marknad och politiska mandatperioders längd styr lantbrukarens vardag. Men grödorna och djuren anpassar sig inte till den nya tiden, utan växer i den takt de alltid gjort.

Länstidningen tittar närmare på lantbrukets förutsättningar i en serie på fyra delar.

Anders Jörgensen på Slåtte naturbeteskött har till stor del frikopplat sig från köttpriserna. Han säljer köttet direkt till konsumenterna.

Novembersolen står lågt trots att klockan är tolv. Gräset i hagen är frostigt och en präktig tjur tittar idisslande upp.

– Vi har lagt mycket tid på att skaffa bra avelsdjur, säger Anders Jörgensen som driver Slåtte gård. Varje år åker vi söderut och tittar på nya tjurar.

I LRF:s rapport för 2013 står det att nötköttspriserna sjunker. Avräkningspriset i genomsnitt har minskat med sex procent jämfört med samma tid 2012. I norra delarna av landet är köttpriset som producenterna får lägre än i södra Sverige. Det beror främst på att förekomsten av slakterier är tätare söderut och således blir konkurrensen om köttråvaran större. Det leder i sin tur till högre priser där.

Anders Jörgensen har valt att gå en annan väg. Han föder upp köttraserna angus, simmental och limousin. När kalvarna sedan går till slakt säljer han köttlådor direkt till konsumenterna. Dessa är villiga att betala ett högre kilopris för köttet än vad ett slakteri skulle göra.

– Jag tycker att det är roligt att min produkt uppskattas, säger Anders Jörgensen. Vi har fått en otroligt bra respons från våra kunder, det händer att de ringer upp och berömmer köttet de åt kvällen innan, säger Anders Jörgensen.

Köttpriserna ger ett visst utslag för Anders när han säljer livkalvar till slakterier.

– Men vi strävar efter att sälja alla våra kalvar som köttlådor, säger Anders Jörgensen.

Att konsumtionsmönstret för kött håller på att förändras konstaterar också LRF i sin rapport. Där står att efterfrågan på råvaror med högre kvalitet ökar från konsumenthåll.

Det framhålls också att Sverige lämpar sig bra för den typen av produktion, med bra hälsoläge och ett bra genetiskt urval.

– Jag tror att medvetenheten om köttet håller på att öka, säger Anders Jörgensen. På sikt kommer man vara lika noggrann med valet av kött, som man i dag är av valet av vin till köttet.

Gården i Slåtte togs över av Anders Jörgensen 1990 från hans föräldrar. Några år innan det hade gården ställts om från mjölk- till köttproduktion. Sedan har en ständig utveckling pågått.

– Just nu håller vi på och bygger ett styckeri, säger Anders Jörgensen. Tanken är att sköta styckning och packning själva. Vi bygger också en ny ligghall åt kvigorna och vi håller just på att färdigställa en ny tjurhage.

Djuren går på lösdrift i stora hagar. De har tillgång till ligghallar där de kan gå undan om vädret blir blåsigt och kallt. Köttet som gården producerar klassas som ekologiskt naturbeteskött.