Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Levererar dagsfärsk mjölk till kunderna

Det var strykande åtgång i helgen då Åre Bondgård lanserade sin Åremjölk, den lagliga lågpastöriserade varianten, på Ica i Åre.

Annons

Det är samma gård som i april 2012 sålde opastöriserad mjölk ur automat här i Station Åre vilket ledde till ett åtal som lades ner förra veckan. Men den här gången var det annorlunda. För nu stod automaten inne i butiken, inte utanför, det hördes inga ramaskrin från vare sig livsmedelsverket eller kommunen och ingen polis kom för att beslagta automaten.

Skillnaden är att nu är det lågpastöriserad mjölk i automaten och försäljningen är helt enligt reglerna.

Åre Bondgård AB, Fjällbete och ett annat bolag har tillsammans startat Åre Micromejeri och de lanserar nu en ny produkt under namnet Åremjölk. Mjölken lågpastöriseras på gården i Såå och levereras sedan dagsfärsk till Ica Åre där den säljs för 20 kronor litern ur en automat som är specialbeställd från Tjeckien.

Mattias Grapenfelt, som ingår i Åre Bondgård AB:s styrelse, påpekar att mjölken kommer från kor som till 70 procent äter gräs i stället för stora mängder kraftfoder.

- Det är därför den är lite dyrare, kor som äter gräs producerar mindre mängd mjölk, säger han.

Han och Olov Östling har fullt upp att servera kunder som vill provsmaka och eller köpa med sig mjölkflaskor.

Luciahelgen var lanseringshelg men målsättningen är att få in tillräckligt med kapital för att starta regelbundna leveranser till Ica Åre några veckor in på nya året. Man hoppas också kunna köpa in fler automater så att försäljning kan ske i flera butiker.