Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Levande legend på g

Han gjorde låten ”Last of the rockstars” på sin skivdebut. Det var 36 år sedan. I dag turnerar han ständigt runt Europa och möts av en ökande skara beundrare. En del så fanatiska att de ser runt 30 konserter per år. Elliott Murphy är en synnerligen levande legend. Och i vår kommer han tillbaks till Sverige…
Christer B Jarlås mötte Elliott Murphy i samband med hans spelning i Stockholm nyligen och kan inte låta bli att önska att legendaren kommer till Östersund och Storsjöyran på sin ”Comeback Swedish tour”.

Skämtsamt kallar han det för sin ”Comeback Swedish tour”. En gång var han en flitig Sverigebesökare, men sedan dröjde det många år innan han återkom. Nu är det tredje året i rad han är här.

Hans långa karriär har haft toppar och dalar. Men en sak har Elliott Murphy lärt sig.

– Riktig framgång mäts i överlevnad. Inget annat.

Nu talas det också ofta om hans relation till en annan artist. Och visst det låter som ett skämt när han säger det mot slutet av den unika solokonserten på Big Ben i Stockholm:

– Bruce ringde mig i går. Han hade hört att jag skulle spela i Stockholm och ville att jag skulle spela en av hans låtar för han behövde lite uppmärksamhet för att sälja biljetter till sina spelningar. Jag svarade ”Oh No, not again”, säger Elliott Murphy med ett stort leende, innan han spelar en Springsteen-sång, kvällens enda cover.

Men Bruce och Elliott började en gång samtidigt, där de kom från var sin sida av New York. De var kon kurrenter i klassen som ”The New Dylan”. Och i en recension i Rolling Stone spåddes Elliott bli den större av de två. Nu bjuds Elliott Murphy upp på scenen varje gång Springsteen kommer till Paris. Förra året medverkade Elliott och hans son Gaspard i ”Born To Run”.

Men det där med ”The New Dylan” var jobbigt då.

– Ja, men alla vi som kallades det håller ju faktiskt på än. Och på Wikipedia står det att jag ska ge ut en cd med Dylan-låtar. Så det är nog sant även om den inte är inspelad än. Men det kan bli både Dylan och Springsteen. En sådan skiva hade jag aldrig gjort på 1970-talet…

I tjugo år har Elliott Murphy bott i Europa. I Paris.

– Ja, märkligt nog så är det så att vi mer textorienterade singersongwriters uppskattas mer i icke engelskspråkiga kulturer än hemma. Det gäller inte bara mig. Så har det varit för många som Leonard Cohen och andra.

I januari var han tillbaks i USA för första gången på tolv år och mötte ny och gammal publik och media.

– Ja, det var lite märkligt. De sa att jag var en pionjär som independentartist. Men anledning till att jag spelade in mina skivor och lät olika bolag ge ut dem var ju för att det var enda sättet för mig. Och nu ses jag som en pionjär.

Jag säger att hans karriär inte precis har varit förutsägbar.

– Där har du fel. Jag har hela tiden skrivit låtar och har gjort allt för att få spela in dem och få spela dem live. Så var det när jag började och så är det än, säger han med eftertryck.

Elliott Murphy gör drygt hundra spelningar per år. De flesta på kontinenten. Dels som duo med franske gitarrvirtuosen Olivier Duran och dels med NAS; som ska uttydas The Normandy Allstars. Till Sverige i slutet av maj har han med sig helfranska NAS.

Även på ett annat sätt är Elliott pionjär.

– Ja, Internet är min arena. Mina nya fans har mött min musik på internet. Jag behöver inte spela på stora sportarenor. Jag når ännu fler på nätet. När jag miste mitt skivkontrakt med Columbia 1978 blev min nästa skiva en bootleg. Det struntade jag i, jag var bara så glad att någon ville ge ut en skiva med mig. Därför tillåter jag inspelningar och fildelning. Och mina fans har inte missbrukat mitt förtroende.

Elliotts inställning har lett till att i stort sett alla hans konserter spelas in och sprids vidare till hans fans. Även den unika spelningen på Big Ben i Stockholm spelades in och ska snart finnas tillgänglig hos fansen.

Det korta Sverigebesöket i februari berodde på att hans svenske bokare Anders Johansson fyllde år. Det är ofta lojala fans som Anders som jobbar för Elliott och ordnar spelningar för honom.

– Och det där gör mig så glad. När jag ser de mest trogna längst fram på en spelning måste jag anstränga mig mer. Jag vet ju att de var på förra spelningen och kommer att gå på nästa.

– Nu förtiden mäter jag hur lyckad spelningen var i svett. Ju blötare jag är ju bättre har det varit. Men annars är en spelning som att flyga ett flygplan. Och när det riktigt lyfter, ja då glömmer jag allt och blir 25 igen…

Det är via internet och spelningar Elliott Murphy ständigt utvidgar sin publik. Det verkar inte ovanligt att den som besökt en spelning återkommer.

– Ja, jag är som en drog, skrattar han. Men jag är nog en bra artist att vara en fan till. Mina konserter är sällan dyra. Det är inga problem att träffa mig efter spelningarna. Och mycket troligt så spelar jag den låt som de önskar.

Det senare visade sig inte minst på Big Ben när någon skrek på den gamla låten ” Lady Stiletto”. Och Elliot mindes inte först sin gamla text som var en hyllning till Patti Smith. Men så småningom satt den där. Och Patti Smith var en artist han delade både scen och musiker med en gång när han kom fram på New York-scenen i fotspåren på sina idoler i The Velvet Underground.

En ny skiva är på gång. Hans trettioförsta. Den ska komma i höst och kanske kommer den att heta bara ”60”. Den ålder han fyller i mars i år. När han fyllde femtio hade fans på hans mailinglista ”Night Lights” samlat ihop och gav honom en Picasso-litografi. Vad de ger i år får han se på den traditionella födelsedagskonserten om en knapp månad.

I maj kommer han tillbaks för tre spelningar med band i Stockholm, Göteborg och Uppsala.

– Det blir min första spelning i Göteborg på årtionden. När jag bodde i Rom 1971 hade jag en flickvän från Göteborg, undrar om hon dyker upp…

Nu är Elliott gift med en fransk skådespelerska som försöker få honom intresserad av Lars Norén. Deras son Gaspard har flyttat till New York för att börja på universitet.

Och för dem som planerar att se honom i maj vill Elliott Murphy förvarna:

– Varje kväll på scenen är unik för mig. Det får aldrig bli rutin. Jag är så tacksam att vara där och jag vill kunna komma tillbaka så jag gör alltid mitt bästa för att få fortsätta spela ...