Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lev upp till orden - skrota dubbelstöten, S

Under rubriken ”investera i besöksnäringen” släppte Socialdemokraterna i veckan ett antal förslag. Det låter så klart bra, men det finns skäl att titta närmare på vad det är man kallar för investeringar.

Till att börja med föreslår man att göra Yrkesvux till en permanent del i det svenska utbildningssystemet och bristyrkesutbildning inom hotell- och restaurangnäring.

Det är välkommet och helt rätt tänkt. I dagsläget skapar besöksnäringen jobb som inte tillsätts. Bland annat finns en stor brist på kockar och kan man lösa det problemet så kommer kockarna i sin tur att skapa fler arbetstillfällen.

På det föreslår man 50 miljoner till destinationsutveckling och marknadsföring av Sverige samt 25 miljoner kronor i ökad marknadsföring till Stockholm.

Sammantaget hade det varit lovande satsningar, om det inte vore för att förslagen ska betalas av besöksnäringens företag – med råge.

I Socialdemokraternas förslag till budget räknar man nämligen med att höja besöksnäringens kostnader med omkring 7 000 miljoner. Man erbjuder alltså företagen knappt en krona tillbaka på varje hundralapp extra man betalar in.

Förslaget om Dubbelstöten – alltså dubbel moms på mat från restaurang och dubblerade arbetsgivaravgifter för unga – är ett ekonomiskt hårt och välriktat slag specifikt mot besöksnäringen. Det är olyckligt, eftersom näringen tydligt pekats ut av Arbetsförmedlingen som framtidens jobbskapande kraft för unga och personer med utländsk bakgrund.

Visita är först i kön att gratulera Socialdemokraterna om man verkligen bestämmer sig för att verkligen ”investera i besöksnäringen”.

Då måste man skrota Dubbelstöten.

Eva Östling, Vd Visita

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel