Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Leos morfar hade en rymdhund

En sonson börjar gräva i sin morfars liv. På lördag berättar konstnären och filmaren Leo Brusewitz om sitt arbete med dokumentärfilmen ”Min morfar hade en rymdhund”, som handlar om hans egen morfar.

– Det blir en slags upprättelse, säger Leo.

Författaren, advokaten, yrkesmilitären och Rysslandsexperten Per Emil Brusewitz liv var brokigt och innehållsrikt. Han är kanske mest känd för sina böcker om Sovjetunionen och som aktuarie i pensionsstyrelsen från 1914. En sak är i alla fall säker: Han var en man som inte lämnade någon i sin närhet oberörd, många avskydde honom till och med. I OSD.DOC:s filmprogram beskrivs Per Emil Brusewitz som en verklighetens Forrest Gump. Men den bilden stämmer inte enligt hans dotterson Leo Brusewitz, som beskriver honom som en dominant kvinnokarl.

– Han var två meter lång och styrde och ställde med allt och alla. Han hade femtioelva älskarinnor och det har dykt upp massor med nya barn i efterhand.

Per Emils egen dotter, konstnären Leo Brusewitz mamma, kände att hon ville ha sin pappa på behörigt avstånd och flyttade till Stora Blåsjön. Där föddes senare Leo, som träffade sin morfar sporadiskt under sina uppväxtår.

– Det jag kanske minns bäst är rymdhundarna som han tog med sig hem till Stockholm från Ryssland. De var jättekonstiga och sprang omkring där hemma, säger Leo.

Arbetet med dokumentären har pågått under flera år. Det har gått långsamt, mycket på grund av finansieringsproblem. På lördag, vid Studioscenen, ska Leo Brusewitz visa och berätta om vad han har gjort hittills, det blir filmklipp, olika tekniker och bilder.

– Jag vet inte riktigt hur jag ska gå vidare nu. Lördagens framträdande är ett försök att få ett uppmuntrande tillrop.