Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Leonard Cohen

"Popular problems"
(Sony music)
Bästa låt: "Slow"

Annons

Betyg: 4

Musikern och poeten Leonard Cohen fortsätter karva ut sitt eget utrymme i gränslandet mellan litteratur och musik på sitt trettonde album "Popular problems". De nio spåren träder sömlöst in i den ljudbild som präglat Cohens 2000-talsproduktion. Den kanadensiska maestron firade nyligen sin 80-årsdag, och tycks ha övergett varje tillstymmelse till förnyelse. "Popular problems" skiljer sig egentligen inte oerhört från "Various positions" eller "I'm your man", med undantag från att de albumens mossiga 80-talsproduktion bytts ut mot en lika mossig kontemporär motsvarighet.

Det borde inte fungera, ändå lyckas Cohen på nytt flytta in lyssnaren i en närmast sakral stämning med sin karaktäristiska kombination av soulkörer, orglar och hesa basstämmor. Leonard Cohen behärskar sin roll som populärmusikens åldrande gentleman till fullo, hantverksskickligheten och det i vanlig ordning utsökta textförfattandet saknar motsvarighet. "Popular problems" är ett lika elegant som stämningsfullt album, en omsorgsfullt sammansatt helhet fri från ängslighet.

Joachim Sundell/TT

joachim.sundell@tt.se