Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Leonard Cohen

"Popular problems"
(Sony music)
Bästa låt: "Slow"

Betyg: 4

Musikern och poeten Leonard Cohen fortsätter karva ut sitt eget utrymme i gränslandet mellan litteratur och musik på sitt trettonde album "Popular problems". De nio spåren träder sömlöst in i den ljudbild som präglat Cohens 2000-talsproduktion. Den kanadensiska maestron firade nyligen sin 80-årsdag, och tycks ha övergett varje tillstymmelse till förnyelse. "Popular problems" skiljer sig egentligen inte oerhört från "Various positions" eller "I'm your man", med undantag från att de albumens mossiga 80-talsproduktion bytts ut mot en lika mossig kontemporär motsvarighet.

Det borde inte fungera, ändå lyckas Cohen på nytt flytta in lyssnaren i en närmast sakral stämning med sin karaktäristiska kombination av soulkörer, orglar och hesa basstämmor. Leonard Cohen behärskar sin roll som populärmusikens åldrande gentleman till fullo, hantverksskickligheten och det i vanlig ordning utsökta textförfattandet saknar motsvarighet. "Popular problems" är ett lika elegant som stämningsfullt album, en omsorgsfullt sammansatt helhet fri från ängslighet.

Joachim Sundell/TT

joachim.sundell@tt.se